Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

pirogranit_koripalya_illusztracio.jpg

Január 11-én, pénteken este 6-kor nyit a Zsolnay Kulturális Negyed legújabb, kipróbálható látványossága, a Pirogránit koripálya! Gyere el korizni, és ha megörökíted magad egyedül vagy a családdal/barátokkal a helyszínen akkor a tiéd lehet a két személyre szóló ajándék belépőjegy a 30y március 2-i Szentimentálé koncertjére a Kodály Központba! 

Honnan fogjuk tudni, hogy ott voltál? Nem kell mást tenned, mint a fotót kiposztolni szombat éjfélig a Zsolnay Negyed facebook üzenőfalára és a helyszínnél bejelölni a Zsolnay Negyedet, utána pedig várni, hogy rád mosolyogjon a szerencse!

Akinek nincs korija, az se csüggedjen, a helyszínen lehet bérelni!

Fényképezőgépeket elő!

30y_2.jpg

A ZsöK helyszínein eddig is nagyszerű koncertek és zenei rendezvények voltak, emlékezzünk csak a Zsolnay Fesztivál vagy az Örökség Fesztivál szabadtéri és klubkoncertjeire, a Kodály Központ komoly- és könnyűzenei estjeire és még sorolhatnám. Úgy tűnik ez a tendencia 2013-ban is folytatódik: lesz jazz, könnyűzene, komolyzene, rock és még rengeteg finomság, nézzük miből válogathatunk az év első felében.

Szólj hozzá!

Címkék: zene

ferfiesno.jpg

Több mint húsz éve annak, hogy a Bereményi Géza és Dés László által kimondottan Udvaros Dorottyának, illetve a Básti - Cserhalmi párosnak írt számok (az azóta legjobb színészalbumoknak kikiáltott lemezeken: Átutazó, 1985; Hallgass kicsit!, 1987) megjelentek. A dalokat már akkor nagy siker fogadta, nem csoda, hogy évek múltán - több új darabbal és Kulka János személyével kiegészülve - koncertté állt össze az anyag.

rockslam_kezdo.jpg

A hatvanas években létezett egy népszerű londoni szórakozóhely, az UFO Club, ahol olyan ismert bandák kezdték pályafutásukat, mint a Pink Floyd vagy a Soft Machine. Ezt a hagyományt szeretné tovább vinni és amatőr, de tehetséges zenekaroknak, előadóknak fellépési lehetőséget biztosítani az E78-ban hasonló névvel induló rendezvénysorozat.

vujicsics.jpg

A november 28-i Vujicsics-koncert címe („Hej, barátom") nem véletlenül idézi Szörényi Levente egyik, a Hazatérés című albumon megjelent dalának címét. Szerdán ugyanis különleges találkozásnak lehetnek szem- és fültanúi azok, akik a Kodály Központba látogatnak: hazánk első számú, hagyományos délszláv népzenét játszó együttese a legendás Illés zenekar vezetőjével lép színpadra.

Szólj hozzá!

Címkék: zene

voca1.jpg

Hamarosan ismét beat-ben - dalban fürödhet mindenki, aki lesz olyan merész, hogy afféle trillázó tejesüvegekre hasonlító űrlényekkel összezárva jelen legyen azon a fergeteges attrakción, melyen nyolc fékevesztett „Alien" minden bizonnyal kiénekli a publikum hajából a hajlakkot. Idén már másodszor.

Szólj hozzá!

Címkék: zene

csok.jpg

Nem hivatalos Gombóc Artúr csúcstalálkozónak sem utolsó a reménykeltő, Csokoládé-Csütörtök néven futó sorozat, mely mögött a Csoko-Láda Csokibolt többszörösen díjnyertes csapata áll. A kedélyfokozás következő alkalma napokon belül várható.

centr1.jpg

Az ismereteim- és a toleranciaszintem határait egyaránt kitágította a Centropa Magyarország „Történetek egy családi albumból" című válogatása, mely a Zsolnay Kulturális Negyed Inkubátorházában volt látható október 5-26. között. Első ránézésre csak egy szokványos tárlatnak tűnt...

kiscsillag.jpg

A tavalyi Pécsi Hangzáson adott nagy sikerű koncert után ismét visszatér a Kodály Központba Lovasi András zenekara, viszont ezúttal egy meglepetésekkel teli, akusztikus műsorral. Ugyanitt debütál majd a Zsolnay Színház legújabb meghívott darabja, a Szerencsés flótás című filmből készült kortárs operett is.

Szólj hozzá!

Címkék: zene

kicsinyuszi.jpg

A kőszínházakkal ellentétben csak nevében, de annál inkább létező Zsolnay Színház ismét olyan merész, korszakalkotó és formabontó darabokat hoz Pécsre, amilyenek csak nagy ritkán láthatók a kulturális fővárosban. Nem mondom, az itteni színházi élet előtt is le a kalappal, de sajnos az alternatív teátrumok nálunk sajnos nagyon csekély számban mutatkoznak. Most pótolhatunk.


fika.jpg

A Fiatal Európai Alkotók – Kortárs Művészeti Utazó Biennálé (Jeune Création Européenne - Biennale Itinerante d'Art Contemporain) másodjára érkezik Pécs városába. A kilenc ország részvételével megvalósuló projekt célja, hogy összegyűjtse majdnem száz Európában élő fiatal képzőművész alkotásait.

rocklitera_ordogkatlan.jpg

Nem kimondottan rokon lelkek a rock&roll és a könyv, annak ellenére, hogy a történelemben már több összefonódást is tapasztalhattunk. A zene az a kifejezési forma, ami leginkább jelenti a rock&roll-t - amiről már az ovisok is tudják, hogy nem egy zenei forma, hanem egy életmód. Baksa-Soós Attila a zenét gyúrta könyvbe, ez lett a Rocklitera, az első magyar rock&roll kötet a legjobb kortárs magyar együttesekkel. És most Pécsett is bemutatják a kötet képeiből készült kiállítást.

gyerek_kezdo.jpg

Két helyszín, a Művészetek és Irodalom Háza illetve a Zsolnay Kulturális Negyed is egész napos, javarészt ingyenes gyermekprogramokkal hívogatja a kisgyermekes családokat szeptember utolsó hétvégéjén, kihasználva a vénasszonyok nyara utolsó napsugarait. Előbbit szombaton, utóbbit vasárnap érdemes látogatni.

zeneszuret2012.jpg

Október első hetében ismét bemutatják a Kodály Központban, hogy a borvidékek tradicionális őszi ceremóniája, a szüret tárgya nem csak szőlő lehet, hanem jelen esetben, illetve ismét a zene. Erre az egyedi tevékenységre a 2012-es Zeneszüret szervezői és résztvevői vállalkoznak egy héten keresztül.

orfeszt_horvat_nap.jpg

Az Örökség Fesztivál szerves része immáron hosszú évek óta a városban, megyében élő nemzetiségek bemutatkozása. A keddi, nagy sikerű roma nap után most hétvégén a helyi horvát és német közösségek kulturájába tekinthetünk bele a Zsolnay Kulturális Negyedben.