Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

 

Minap botlottam bele az arckönyvön egy minimál infóval megspékelt  hírbe, miszerint a német Urban Art Kommunikation idei rendezvényén január 27-től február 29-ig hazai, konkrétabban pécsi művészek munkái is szerepelnek. Tekintve, hogy helyi viszonylatban jelentős alkotókról, személyes véleményem szerint pedig országosan is kiemelkedő tehetségekről van szó, méltatlanul kicsi hírverést kapott ez a külföldi vendégszereplés, mindjárt meg is mondom miért.
 
Az Urban Art Kommunikation és a szervező The Art Agency alapkoncepciója egy interkulturális platform létrehozása. Magyar és német művészek közreműködésével kulturális intézmények között hosszú távú és maradandó hálózat kiépítését tervezik.
A kiállítás-sorozat 2012. január 27-én kezdődik és Pécs művészeinek munkáiból mutat be egy válogatást. A szervezők vándorkiállítást terveznek Németország számos területén, melynek első állomása München. Ehhez nyújt hatalmas segítséget a „Bewegungsmelder 2011” díjjal kitüntetett együttműködő partnerük, az Art Babel.
 
A pécsi delegáció olyan ismert vagy kevésbé ismert de mindezek ellenére kimagasló minőségű munkákkal rendelkező tagokból álló csapat – grafikus, festő, szobrász és fotós – akik a külföldi lehetőségek mellett igazán megérdemelnek egy kis publicitást is.
 
Itt van mindjárt Bubreg Balázs akinek Love Locked Pécs címmel nemrég volt kiállítása a Művészetek és Irrodalom Házában. Grafikáival díszített bögréi és egyéb ajándéktárgyak a Zsolnay Kulturális Negyedben található ArTér Kávézó és Társalgó repertoárjában is megtalálhatók, úgyhogy aki megy szombaton Jon Kennedy-re az akár ilyen bögrékből is szürcsölheti az italát. Balázs számos díj és elismerés mellett a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Gyerek készlet pályázatán is első lett:
 

 
Aztán ott van a szobrász, Kiss Andor Emil. Andor a Pécsi Művészeti Szakközépiskola ötvös szaka után a PTE Művészeti Karának szobrász szakán tanult, majd jöttek a csoportos kiállítások, művésztelepek, s a Bázis Szobrász Egyesület. „Hihetetlen, ősi vonzalmat érzek a kövek iránt. Talán mert a köveknek is lelke van. Szobraimat megpróbálom úgy elkészíteni, hogy ne csupán vizuális élményt nyújtsanak, felruházom őket funkcióval is, így a szemlélő a kő érintésével közelebb kerülhet az alkotáshoz, hozzám. Szerintem a Köveim örökéletűek, és ezzel talán Én is elnyerhetem a halhatatlanságot.” Ez itt Gránit almák című alkotása:
 

 
Ulrich Ákos graffitis-grafikus díszítette már a Szoba kültéri falát az Artenoon projekt keretében, ahol különböző képzőművészek a közönség szeme láttára alkotnak a belvárosi mini-szórakozóhely falaira. De a Punnany Massif oszlopos megmondóembere, Wolfie lakásának a falát is Ákos pingálta. Emellett flyer-eket is készít, például az FPT-s srácoknak is, de hallókészülékhez és dizájnos bőrtásákákhoz is csinált már kreatív anyagokat:
 

 
Sófalvi Imit sem kell bemutatni azoknak, akik kicsit is ismerősek Pécs képzőművész életében. A GOBE művésznéven dolgozó alkotó festményeit és grafikáit meg is lehet vásárolni, de munkát is lehet neki adni. Festmények, grafikák, stencilek fotók, mindegyikben otthon van:
 

 
Marsalkó Péter pedig aztán tényleg nem igényel semmiféle felkonfot. Korát tekintve kicsit ki is lóg a fiatalok alkotta sorból. Rengeteg profi fotó bizonyítja tehetségét, legújabb projektjét, a Zsolnay-gyár életének változásait bemutató fotóalbumát tavaly novemberben mutatták be a Zsolnay Kulturális Negyedben.
 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr913569939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oshee 2012.01.17. 14:49:45

Sziasztok! A "The Art Agency" gondozásában kerül megrendezésre a fent említett " Urban Art Kommunikation" esemény. Az ügynökség 2 tagból áll: Lőrincz Gabriella és Rákosi Tamás - Oshee állnak a dolgok mögött.
a www.theartagancy.de oldal hamarosan elérhető lesz, ahol a további kiállításokról, infókról tudhattok meg többet!

Legjobbakat, Oshee

Emceze 2012.01.17. 15:12:23

@oshee: köszi, javítottuk, bővítettük! :)
süti beállítások módosítása