Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

zeneszuret2012.jpg

Október első hetében ismét bemutatják a Kodály Központban, hogy a borvidékek tradicionális őszi ceremóniája, a szüret tárgya nem csak szőlő lehet, hanem jelen esetben, illetve ismét a zene. Erre az egyedi tevékenységre a 2012-es Zeneszüret szervezői és résztvevői vállalkoznak egy héten keresztül.

Körülbelül egy évvel ezelőtt, a tavalyi Zeneszüret épp Liszt Ferencről szólt, ugyanis a zeneszerző születésének 200 éves jubileumát tartották egész évben. Ezen illusztris alkalom előtt tisztelegve majd egy hétig adták egymásnak a kilincset olyan programok Pécsett, melyek a zenemágus élete és munkássága előtt tisztelegtek: koncertek, filmek, kiállítások, konferenciák és beszélgetések mentek egy héten keresztül.

A hagyomány idén is folytatódik: október 1. és 7. között ismét megannyi komolyzenei koncert, kiállítás, gyermekprogram, film és ismert előadó várja a zene szerelmeseit a város legkülönbözőbb pontjain. A szokásos színház téri kirakodó vásár – benne minden nap hangszerbarkácsoló – mellett idén is lesz komolyzene a műfajtól leginkább idegen objektumban, az Árkádban. Ami persze egy jó kezdeményezés, mert nem biztos, hogy minden bevásárlóközpont látogató merészkedne el a Kodály Központ környékére. Az Apolló Moziban minden délután lesz filmklub olyan opusokkal, mint a Zongoralecke, A vörös hegedű vagy az Amadeus. Nem kell messze menni a film után, ugyanis a Trafikban játszanak a 2011-es év Budapesten megrendezett bárzongorista versenyének győztesei esténként, úgyhogy a film levezetésképpen mindenképpen érdemes az épületben maradni.

A fesztiválba társművészetként idén bekapcsolódik a szobrászat: a BÁZIS Szobrászegyesület Kodályban látható kiállítása a hangok és a formák közötti szintetikus kapcsolat lehetőségeit próbálja feltárni az érdeklődőknek.

A Művészetek és Irodalom Házában pedig Kovács Attila beszélget majd Károly Róbert zeneszerző, karmesterrel pécsi zenei évfordulókról.

A művész úrnak nem ez lesz az egyetlen fellépése a fesztiválon, jubileumi szerzői esttel jelentkezik a Kodályban, ahol lesz még Pannon Filharmonikusok koncert a vakok és gyengén látók megsegítésére, fellép Bánky József, az Orfeo zenekar, Ilya Kondratiev zongoraművész, Malcom Bilson amerikai zongorista, a Liszt Ferenc kamarazenekar, illetve Wolfgang Kogert orgonaművész és Nikola Djoric harmonikás (utóbbi kettő művész a Bazilikában zenél).

A Negyedben is lesz egy nagy koncert, méghozzá egy olyan különleges produkció, ami a Zeneszüreten hallható először: „A mi Három Tenorunk", azaz Kiss B. Attila – Liszt-díjas -, Horváth István és a Csillag születik idei győztese, maga Mészáros János Elek lépnek színpadra a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarával.

A legizgalmasabb programnak viszont szerintem a Hangcsapda tűnik.szintén a Negyedben. A műfaját tekintve interaktív színházi labirintusnak definiált akció lényege, hogy a Negyedben egy megadott útvonalon több állomás várja a résztvevőket, ahol csapdába ejtettek egy halom érzést, hangot, képet, varázslatot, misztikus lényt és mind beleszórták egy zenével, hanggal átszőtt labirintusba...

Én már várom.

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr884801302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása