Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

orfeszt_horvat_nap.jpg

Az Örökség Fesztivál szerves része immáron hosszú évek óta a városban, megyében élő nemzetiségek bemutatkozása. A keddi, nagy sikerű roma nap után most hétvégén a helyi horvát és német közösségek kulturájába tekinthetünk bele a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Pécs olyan mint egy kikötőváros, hiszen itt is rengeteg náció él békésen egymás mellett, egyikük több, másikuk kevesebb taggal. Pedig itt nem is fordulnak meg évszázadok óta hajók és egyéb vízi járművek a világ másik feléből, a legkülönlegesebb kultúrákból legálisan vagy potyautasként érkező „vendégekkel". Bár az évszázadok azért jelen esetben is erőteljesen gyakorolják hatásukat, az itt élő nemzetiségek ugyanis nem az elmúlt években és nem hirtelen érkeztek, hanem már jó ideje itt élnek velünk. Kultúrájukat, szokásaikat a mai napig nem felejtették, sőt, gyakorolják.

A horvátok például már 12 éve mutatják be a nagyközönségnek tradícióikat. A szeptember 22-én, szombaton rendezendő Isten Hozott, Kedves Vendég! programsorozaton a horvát hagyományokhoz kötődő ételekkel, italokkal, tárgyakkal és programokkal találkozhat a látogató, aki megízlelheti a híres mohácsi sokác babgulyást is! A mohácsi Sokác Kör tagjai régi népszokást, a sokác asszonyok dunai nagymosását mutatják be, a hamisítatlan mohácsi hangulatról a Sokádija Zenekar gondoskodik. A Tanac Néptáncegyüttes tagjai jó házigazdaként a nevezetes bosnyák töltött káposztát (szárma) és rétest (gibanica) kínálják majd elfogyasztásra. Italokból sem lesz hiány: a mohács-versendi borvidék borai és a Pécs környéki horvátok erős pálinkái (rakija) mellett a szervezők házi szörpökkel kedveskednek. A gasztronómiai különlegességek mellett horvát szőtteseket és népviseleteket is meg lehet majd csodálni, akárcsak csizmát vagy régiségeket vásárolni. A vásárba a Bóbita Bábszínház hozza el ötletes és vicces játékait, emellett egyaránt lesz – többek között – kötélhúzás, kakasütés, diógurítás, tojásvivés. A négy országból érkező nyolc együttes megeleveníti a múltat: testközelből csodálhatjuk színes népviseleteiket, hallhatjuk dalaikat és muzsikájukat, melléjük állhatunk a táncba, mert a körben mindenkinek helye van. Nemcsak időben, hanem térben is utazhatunk a déli égbolt alá Dubrovnik, Mostar és a vajdasági bunyevácok csoportjainak jóvoltából. A fesztivált gálaműsor, majd végül táncház zárja. A belépő 500 forint amit a fesztiválon természetesen le lehet vásárolni/be lehet váltani, akár sokác babgulyásra is!

orfeszt_nemet_nap.jpg

A megyében élő németek hagyományos programsorozatán ebben az évben is találkozhatnak az érdeklődők a pécsi német nemzetiségi oktatási intézmények együtteseivel, valamint azokkal a nemzetiségi zenekarokkal, amelyek igazán emlékezetessé teszik a fúvószene kedvelői számára ezt az évente ismétlődő eseménysort. Ezen kívül német gyermekmatiné - kézműves foglalkozás, játszóház óvodásoknak és kisiskolásoknak, német gyermektáncház -, a Bóbita Bábszínház előadása - Süssünk, süssünk valamit!/Backe, backe, küchelchen! - várja az érdeklődőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr154791892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása