Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

orfeszt_bordal.jpg

Mielőtt bárki rosszra gondolna, a Kodály Központ nem alakul át késdobáló borozóvá. Bár a bor ez esetben is jelen lesz, méghozzá nem kis mértékben, ám a kulturált fogyasztás, azaz a kóstolás eszközeként. Utána pedig dalra fakadnak a meghívottak, természetesen mi másról énekelnek, mint a nedűről.

Idén is a nívós hangversenyterem és annak épülete ad otthont a Villányi Prémium Bormustrának – ami már a második -, illetve az azt követő Európai Bordalfesztivál Gálaestjének – ami európai szinten a tizenhatodik, világ szinten pedig már a huszadik a sorban. Tavaly is nagy sikere és visszhangja volt a boros rendezvénynek, így ez évben is számos villányi borász készül a hétvégére: összesen 19 bortermelő érkezik prémium minőségű boraival, amiket egytől-egyig meg is lehet majd kóstolni egy 3000 forintos jegy ellenében (aki a koncertre is kíváncsi annak csak egy 500-ast kel rádobnia, úgyhogy érdemes elgondolkodni a kóstolóval egybekötött koncert lehetőségén). A prémium kategóriába egyébként azok a borok kerülnek, amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és sokkal több egyedi dűlő jelleget, valamint a borász, a borászat részéről további sajátságos értékeket mutatnak fel.
Az Európai Bordalfesztivál Gálaestjét – ami immáron a tizenhatodik - a Pécsi Férfikar alapítvány 1993 óta rendezi meg. Európa - s talán az egész világ – egyetlen, kizárólag férfikarok és férfi vokál együttesek számára meghirdetett fesztiváljáról van szó, melynek résztvevői - önálló programjukon túl - a nemzetközi és magyar bordalirodalom remekeit közös karokban mutatják be.
Az idei Gálán olyan neves kórusok vesznek részt, mint a Coro Alpino Monte Caviojo (I), Korson Mieslaulajat (FIN), "Pro Cultura" Férfikar (SK), Domen Énekeggyütes (SLO), Siófoki Férfi Dalkör, Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikar, Zengő Együttes, Szélkiáltó Együttes, Ércbányász Koncertfúvós Zenekar és a Pécsi Szimfonietta.

Másnap pedig a dalnokok útra kelnek és a Villány-Siklós Borút településein fakadnak dalra rövidebb időre, majd délután 3-tól visszatérnek Pécsre és bekapcsolódnak a Kossuth térről induló és a Széchenyi téren zajló Bor és Dal Ünnepe programba.

Tavaly így telt a Bordalfesztivál:

Aki szeretne ingyen belépőt a kóstolóra és a koncertre, ossza meg a Kodály központ facebook oldalán található bejegyzést, és ha szerencsés, kétszemélyes belépőt nyer!

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr344787636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása