Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

km1.jpg

Bizonyára sokan vannak, akik még láttak előadásokat Pécsen a belvárosi kertmoziban, és talán sokkal többen vannak azok, akik ha nem is voltak, de mondjuk azóta felnőttek és soha nem voltak még ilyen helyen. Emlékszem, balatoni nyaralásaink alkalmával a fürdésen kívül mindig a szabadtéri mozik voltak a legizgalmasabb programok, bár az autósmozi eddig kimaradt. A kertmozizás élményét pedig most bepótoltuk, sőt egész nyáron megy a nosztalgiahullám, ugyanis a Zsolnay Negyedben, a Bóbita szabadtéri színpadán kéthetente tart vetítést az Apolló Mozi.

A belvárosi kino ugyanis átmenetileg nyári szünetre ment, egészen a Negyedig, ahol fogta magát és tábort ütött a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán. A helyszín mondhatni tökéletes választás, legutóbb a Zsolnay Fesztiválon voltam itt egy zseniális és hangulatos, délutáni Balázs Elemér koncerten.

A kertmozi koncepciója nagyon egyszerű: öt alkalommal olyan Cirko-klasszikusokat vetítenek, melyeknek a jogdíja hamarosan lejár. Persze ne gondoljuk, hogy itt valami sufniból előrángatott, egyszer játszott, tökéletesen elvont művészfilmekről van szó. A kortárs skandináv, olasz és európai mozik legjava pörög eredeti tábori gépekről, a világ legfiatalabb gépésze segítségével. Már a pár héttel ezelőtti meg nem hirdetett próbavetítésen is mindenhol ültek, a múlt heti debütáláson pedig plusz székeket is kellett hozni a kb. 100 férőhelyes nézőtér mellé, úgy, hogy még a fűben is heverésztek lelkes mozirajongók. Na jó, azért a film is tett róla, hogy legyenek sokan, A legtöbb ember Kínában él című norvég abszurd opusz sokak tetszését elnyerte, volt aki már nem először látta a filmet, de kíváncsi volt hogy sül el ilyen miliőben. Hát nem csalódott az illető, mint utóbb kiderült.

km2.jpg

Jövő héten, azaz július 18-án az Aaltra című belga-francia (fekete-fehér) filmmel jönnek az apollósok, melynek szinopszisa így kezdődik: valahol Észak-Franciaországba él két szomszéd, egy gazda és egy irodista; utálják egymást és életük másból sem áll, mint egymás bosszantásából; aztán egyszer, egy tettlegességig fajuló összezördülés folyamán rájuk borul egy traktor... Jó kis mozi lesz ez is, érdemes lesz elslattyogni ismét a Negyedbe.

És ami szintén fontos infó: a tejjel-mézzel büfét a Café Griff adja, de mindenki hozhat otthonról bármit, akár piknik kosárkát kockás terítővel, sör-bor-pezsgőt és még cigizni is lehet! A belépő pedig egy 500-as.

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr894639475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása