Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

Merész a kijelentés, tekintve az aktuális gazdasági helyzetet és az ezáltal tapasztalható közhangulatot, ám nem mondok nagyot ezzel a címmel. Ha külföldi városokhoz hasonlítjuk az itteni életet, jóval kevesebből ki lehet jönni, mint például Londonban vagy New Yorkban. Sokszor a nyugati, de még keleti városokban élve is több száz százalékkal drágább az élet mint Pécsett. Ennek lehet pozitív hozadéka az, hogy a meglévő, turisztikai szempontból jelentős látnivalók vonzereje mellett a város kedvező árfekvése is hívószó lehet annak, aki egy kis közép-kelet európai kalandra vágyik.
 
A fenti kijelentések nem megalapozatlanok, de ne vegyük őket szentírásnak, mivel a kiindulási alapot egy olyan weboldal szolgáltatja, amely a Wikipédia kezdeti verziójához hasonlóan a felhasználók aktivitásán és korrektségén alapszik: az expatistan.com-on különböző kategóriákban -  kaja, lakhatás, ruházkodás, közlekedés, egészségügy, szórakozás - bárki kitöltheti a rendelkezésre álló adatlapot azzal kapcsolatban, hogy az adott városban mi mennyibe kerül. Így ez a sok fontos infó felhasználható például egy külföldi utazásnál, vagy mondjuk disszidálás előtt, hogy képben legyünk mi mennyi külhonban.
 
Az oldal Prágát veszi alapul és hozzá viszonyítva adja meg a világ városainak olcsóságát vagy drágaságát. Az oldal másik funkciójával pedig az egyes városokat lehet összehasonlítani, jobban mondva azt, hogy mekkora a különbség százalékos arányban.
 
Csináltam egy pár összehasonlítást és szinte mindig ugyanaz az eredmény jött ki. Akár Londont, akár  Bécset, akár Isztambult, akár Bukarestet, akár Nairobit, akár Zágrábot, akár Ulánbátort hasonlítottam össze Péccsel, mindegyik esetben az jött ki, hogy itt jóval olcsóbb az élet.
 

Ez egyrészt egy pozitív eredmény, hiszen turisztikai szempontból csak a javunkra válhat, ha a rengeteg látnivaló mellett nem megy rá inge-gatyája a turistának arra, hogy itt legyen, sőt jóval olcsóbban megússza az egész kiruccanást, mint ha otthon lenne.
 
Felvetődik azonban egy másik kérdés is, ami már egy igen kényes témakört feszeget: ha máshol ilyen drága az élet – van ahol több száz százalékkal – akkor hogyan lehet az, hogy ennek ellenére mégis jobb és biztosabb életkörülményeket tudnak maguknak biztosítani és az átlagos életszínvonal is jóval magasabb?
 
Érdemes eljátszogatni ezzel kalkulátorral és elgondolkodni a dolgokon...

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr944021782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása