Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

 
„Figyi, át tudnád küldeni a képeket?” – hallani gyakran a kérést, természetesen úgy, hogy az illető teljes képsorozatot vár a fotóstól egy eseményről, ingyen. Nem egyszer szembesül e kéréssel sorozatunk újabb alanya, Csortos Szabolcs is, akinek fotóit elsősorban az UNIV Pécs hasábjairól ismerhetjük.
 
Fotóssorsok között kutakodva szinte meglepetésként és újszerűen hat, hogy Szabolcs már kora gyermekkorától érdeklődött a fotózás, a fényképezőgépek iránt. Édesapja igen szorgalmasan örökítette meg a családtagokat, valamint a családi eseményeket, Szabi pedig ekkor csodálkozott rá először a tükörreflexes masinákra, illetve az otthon előhívott képekre.
 
 
A játékos érdeklődés viszont komoly kedvtelessé, szabadidős elfoglaltsággá változott, amikor sorozatunk főhőse behatóan elkezdett foglalkozni a számítástechnikával. „Rengeteget bíbelődtem különböző fotók montázsolásával, szerkesztésével, és egyre inkább foglalkoztatott a gondolat, hogy milyen jó érzés volna mindezt a saját fényképeimmel megtennem” – emlékszik vissza a körülbelül tíz évvel ezelőtti kezdetekre. Nem sokkal ezután megvásárolta első kompakt gépét, s azóta nem tud szabadulni a fotózás varázsától.
 
 
Az első gépével már igyekezett olyan szorgalommal és elszántsággal dolgozni, mint egy igazi fotós, a képalkotás öröme teljesen háttérbe szorította korábbi képszerkesztési, „montázsolós” szenvedélyét. A nagy lökést az UNIV Pécs nevű lap jelentette Szabolcsnak, ahová teljesen hasonló módon került, mint kollégája, barátja, Márk Mirkó, azaz jelentkezett az újság álláshirdetésére és felvették.
 
„Az UNIV nagyon sokat jelentett nekem már akkoriban és ma is. Amikor a szerkesztőségbe kerültem nulla rutinnal, akadtak olyanok, akik segítettek és tanítottak, ezáltal fejlődhettem. Barátságot, szórakozást, munkát egyszerre kaptunk ezekben az években.”
 
 
A barcsi származású fiú a PTE számítástechnika szakára járt, azért jelentkezett pont erre a szakra, mert a középiskolában az összes tárgy közül a matek ment neki a legjobban. Manapság azonban már sokkal kevéssé vonzza ez a terület (mármint a „számtech”): „nem tudom elképzelni, hogy naponta nyolc órát programozzak” – ad tömör, velős és érthető indoklást.
 
Vajon az UNIV Pécsen kívül lehet-e majd találkozni valahol Szabi fotóival? „Kiállítást nem szeretnék magamnak, mert nem vagyok híve annak, hogy az ismerősök összejönnek páran, van egy kis zene, süti, bor és ennyiből áll az egész esemény. Számomra a kiállítások döntő többsége teljesen egyforma és nem túl izgalmas. Vagy a helyszínnek vagy a témának kell nagyon különlegesnek lennie, hogy érdekesnek hasson néhány falra fellógatott kép”.
 
 
Nem, természetesen most sem kerüljük meg a „mesterek”, az „akiktől tanultam” témakörét… Szabolcs példaképe azonban nem egy deresedő hajú, immár a világból kiábrándult, önmagának élő, ezerdíjas nagynevű fotóművész, hanem maga a világháló, ahonnan nagyon sokat tanult autodidakta módon. De ha mégis két nevet elő kellene hívni (micsoda pazar szójáték…) emlékezetéből, akiket sokra tart, akkor Dezső Tamást és Gárdi Balázst említené.
 
Persze egy fotós életében nemcsak a végeredmény számít, hanem az oda vezető út is. Szabolcs mégsem érzi úgy, hogy bármelyik, fényképezéssel kapcsolatos élménye rendkívüli módon kimagasodna a többi közül. „Minden nap érhet több olyan benyomás, amely mind nagyon különös, nagyon meghatározó. Megismersz egy olyan embert, aki mellett amúgy elmennél az utcán, olyan közegekben mozogsz otthonosan, ahová, ha nem fotós lennél, soha nem kerülnél be. Akkorák a különbségek szituációk, események, emberek, s az ő mentalitásuk között, hogy ez már önmagában élmény”.
 
 
Talán épp emiatt nem meglepő, hogy Szabolcs a jövőben egyre többet szeretne fotózni, és egyre több megbízást szeretne kapni. Az igazi elismerést nem az jelenti számára, hogy többször megkapta az Év Fotója és az Év Fotósa díjakat. Még az sem, hogy egy természetfotója szerepelt a Sajtófotó kiállításon. Viszont igazi jutalomként értékeli, ha egy UNIV-lapszám megjelenése után egy-egy elismerő e-mailt vagy telefont kap vagy átadva fotósorozatát látja a megrendelő elégedettségét.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr563448303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása