Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
advent_kisebb.jpg
 
Valóban, a mediterrán hangulatok városa a mese első számú közösségi helyszíne lesz a következő hetekben, ugyanis az Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár keretében hetvenhét, mesélő kedvű, pécsi lakó fogja megosztani gyermek-, felnőtt- és pécsi meséit a nagyérdeművel a város meghívása jóvoltából. Az egyedülálló közösségi akció egyrészről a mese műfaja mellett kampányol, másrészről az erős pécsi és dél-dunántúli kötődésű nyelvgéniusz, Weöres Sándor emléke és költészete előtt tiszteleg. Úgyhogy nem is mondtam nagyot a címmel, sőt!

 
Az adventi hetek idén is meghitt nyüzsgéssel töltik meg a belvárost, ezúttal a megújult Széchenyi tér is helyszínként szolgál majd, megidézve régmúlt korok emlékeit, amikor itt még vásárok és piac volt. Igaz, ez nem az a fajta zsibongós, piaci miliő, de vásári jellegét tekintve lehet egyfajta utódja, vagy inkább megidézése annak a korszaknak, amikor még lovas kocsikon hordták ide portékáikat és terményeiket az árusok.
 
Az Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár több mint egy hagyományos karácsonyi forgatag. A mindenféle portékát kínáló sátrak között itt-ott felbukkan majd egy mese is, hiszen, mint a neve is mutatja, ez egy Mesevásár is egyben, ahol szerencsére az „Egyszer volt, hol nem volt…”-okat nem kilóra mérik és nem zsáknyi ezüstpénzt kell leszurkolni értük, hanem a város által meghívott 77 pécsi lakos az adventi vásár hétvégéin gyermekmesékkel, péntek esténként pedig felnőtt mesékkel varázsolja el a tervezetten vagy épp csak véletlenül arra tévedő járókelőket.
 
De miért kell megidézni Weöres Sándort? Egyáltalán hogy passzol Pécshez? Meglehetősen erős a kötődés a város és a költő között. Weöres érettségi után másfél évvel 1933-ban költözött Pécsre és beiratkozott az egyetemre. Fülep Lajossal és Csorba Győzővel is jó kapcsolatba került ekkoriban, és Öttorony című folyóiratát is egyetemi évei alatt alapította. Pár évig utazgatott, majd az felkérték az 1941-ben felállított pécsi Városi Könyvtár vezetésére, amihez Várkonyi Nándornál szerzett gyakorlatot a pécsi egyetem könyvtárában.
 
A Mesevásáron Bertók László költő és Pálinkás György író idézi majd meg Weöres Sándor emlékét, melyet a Galagonya című örökbecsű opusz követ, méghozzá harmincháromszor elszavalva, természetesen a sötétben, tűzkörül, egyfjata mágikus hangulatot teremtve, amelynek eredményeként valami váratlan dolog fogja meglepni az egybegyűlteket. De erről bővebben majd a helyszínen...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr983418481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása