Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

Pécsett is lesz Ünnepi Könyvhét, igaz, idén a múlt évhez képest szerényebb változatban, amelyet a Tudásközpontban rendeznek meg június 2-től 5-ig.


Az Ünnepi Könyvhét életútja egészen 1929. május 12-ig nyúlik vissza, amikor is Supka Géza régész, művészettörténész, író, újságíró javaslatára életre hívták az első Könyvhetet. Azóta minden évben megrendezik, erről alapítóként a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése gondoskodik.


Az immáron 82. születésnapját ünneplő Könyvhét legfőbb vonalának számító budapesti programok mellett igen erős, és sok esetben hagyományteremtőnek mondható a vidéki társrendezvények sora: Balatonfüredtől Debrecenen, Miskolcon, Szegeden át Vácig több mint félszáz vidéki városra is kiterjed. Sőt, 70 év után idén újra lesz magyar könyvhét a határon túl, Kolozsvárott is.


A Könyvhét pécsi, a POSZT nyitányának is elismert változata már jó pár éve nincs. Ezen próbálnak változtatni a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és a Tudásközpontban működő könyvtárak, jelesül a Csorba Győző Megyei − Városi Könyvtár és a PTE Egyetemi Könyvtár. A szervezésükben megvalósuló I. Ünnepi Könyvudvar a Tudásközpont udvarán várja a könyvek szerelmeseit naponta, június 2-5-ig, 10 és 20 óra között.


A látogatók többek között író-olvasó találkozókon ismerhetik meg a legújabb könyveket, köztük Kereszturi József Bibó István, a könyvtáros, Halmai Tamás Kalligráfia- Halmai Tamás versei, Marsai Ágnes képei, Minorics Tünde A maszk mögött, A mohácsi busójárás és a busók világa, illetve Villányi Rózsa Barátom, Cvek Edli című köteteit,bejárhatják a Tudásközpontot a pincétől a padlásig és a könyvtárbusz is nyitva áll bárki számára, továbbá koncertek és gyermek játszóház is gazdagítják a programokat.


A rendezvényen a Corvina Könyvesbolt, a Dialóg Kaptár Könyvesbolt, az Egyházmegyei Könyvellátó, a Ferencesek utcai Antikvárium, a Fókusz Könyváruház, a Pro Pannonia Kiadó, a Rainbow Kiadó és Nagy Bandó András kiadója, a Szamárfül Kiadó vonultatja fel kiadványait.


Ünnep ez annak is, aki még nem látta tüzetesebben az EKF ezen kulcsprojektjét. A regionális könyvtár ötlete 2002-ben vetődött fel. Az eredetileg Kaptárnak hívott létesítményt 2009 júniusában kezdték építeni, és 2010 júliusában, az EKF évében adták át. Tavaly nyáron a könyvtárak is beköltöztek az új épületbe. A szeptember 8-i ünnepélyes egyetemi tanévnyitó, valamint az október 22-i házavató ünnepség után, a Tudásközpont hivatalosan is megnyitotta kapuit az olvasók előtt. 

 

Még több cikk az ünnepi könyvhétről az Eozin Magazinban:

Ünnepi Könyvhét – Egy besúgó élete, avagy a Jelenkor Kiadó újdonságai
Portrékötet Pécsi Géza munkásságának tiszteletére – bemutató június elsején
Kelet-Afrika a fejlődés útján – monográfia jelent meg egy pécsi szerző tollából

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr352950685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása