Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
Pécs fő utcájának talán legpatinásabb épülete holnap estétől a Crazycurators Biennálé helyszíne lesz egészen január végéig. Aggodalomra semmi ok, nem a pár éve bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, azaz ismertebb nevén a Lipótmező szélnek eresztett lakóinak találtak végleges szállást, hanem a szlovák művészeti élet egyik fontos kiállító helye, a pozsonyi Space Galéria kétévente megrendezett művészeti dzsemborija érkezik a kultúra városába.
 
A Közelítés Művészeti Egyesület egy európai együttműködés keretében látja vendégül a pozsonyi SPACE Galéria Crazycurators Biennáléját, ezúttal nem az általuk működtetett, de 2011 tavaszán sajnos végleg bezárt Hattyúházban, hanem pár tömbbel odébb, a Vasváry házban - melynek díszes pirogránit domborművei hol máshol készülhettek volna, mint Zsolnay-gyárban, egészen pontosan Sikorski Tádé műhelyében. A Space saját rezidens művészeti programot működtet, ahol jelenleg két művész is tartózkodik két-három hónapos periódusban. A bemutatón ízelítőt kaphatunk a szlovák kortárs művészeti tendenciákról, a pozsonyi művészeti mozgásokról, valamint bepillantást nyerhetünk az ottani intézményes helyzetképbe.
A Biennálé anyaga pozsonyi, római és poznani bemutatók után érkezik Pécsre. Érdekessége, hogy nemzetközi kurátori együttműködésen alapul, azaz a résztvevő országokból felkért kurátorok delegáltak egy-egy, a tematikába illeszkedő koncepcióval művészeket a rendezvényre.
 
A Space egyik művészének munkája a new york-i Pulse Contemporary Art Fair-en
 
Holnap, azaz december  13-án, kedden 19 órakor nyitja kapuit a biennálé a Király utca 19. szám alatt található Vasváry ház hátsó traktusában, amelyet Varga Rita a Közelítés Művészeti Egyesület vezetője és Juraj Čarný a Space Galéria vezetője, a Biennálé kurátora nyit meg. Természetesen valamirevaló kiállítás megnyitó nem lehet zene és látvány nélkül, előbbiről EMU Plusminus live act-je, utóbbiról a habermas & co. gondoskodik.
 
A Közelítés által a tavalyi EKF év keretében szervezett In Between rendezvénysorozat egyik performansza (fotó: Pécskép)
 
A pécsi kiállításhoz tematikus művészetkommunikációs gyerekprogramok, gyerekfoglalkozások is kapcsolódnak, melyre óvodás- és iskolás csoportok is jelentkezhetnek: december 14-én 16 órától a PTE Művészeti Karán a – Zsolnay Kulturális Negyedben - személyesen is lehet találkozni a Biennálé kurátoraival egy rendhagyó Portfólió bemutató keretében.
A kiállítás egyébként 2011. január 27-ig, hétfőtől péntekig 11-18 óráig tekinthető meg.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr563457370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása