Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

orfeszt_slam_kezdo.jpg

Tegye fel a kezét aki szeretett verseket tanulni és szavalni a suliban! Nem sok kar lengedezik a levegőben, ahogy látom, nem is csoda. A klasszikus verstanulás/tanítás nem éppen az átlag tinédzser kedvence. Viszont ha a vírusként terjedő slam-et beleolvasztanák az oktatási metódusokba, lehet, hogy százával születnének az új Petőfik.

De mi is ez slam? Bizonyára találkoztatok már ezzel a kifejezéssel több helyen is, úgyhogy aki még kapiszgálja a témát, azt most felvilágosítom. A slam poetry vagy spoken word tulajdonképpen saját versek elszavalása, de annál azért jóval több. A sztori még 1984-ben kezdődött, amikor egy építőipari munkás, bizonyos Marc Smith, önjelölt költő, és barátai a kedvenc klubjukban felolvasó esteket szerveztek egymás szórakoztatására. Majd a közönség és a résztvevők is kevésnek bizonyultak, így másokat is meghívtak az eseményre, ami lassanként versennyé nőtte ki magát.

A fellépők saját verseiket adták elő. Nem felolvasták, ugyanis itt már nagyon fontos volt az előadásmód, performansz szerű fellépések keretében adták elő műveiket. Az összejövetelek odáig fejlődtek, hogy a fellépők már egymással versengtek, aminek a végén általában a közönség választotta ki a legjobb megmondó embert vagy csapatot.

A pécsi spoken word egység, a Sopianae Slam Poetry alkotóközösség egy éve mutatkozott be, most pedig az Örökség Fesztiválon megmutatják, meddig jutottak ez idő alatt. A (kora)est folyamán a színpadon elcsíphető lesz Süveg Márk „Saiid" és Závada Péter „Újonc" (Akkezdet Phiai), Gábor Tamás „Indiana", Horváth Kristóf „Színész Bob", Simon Márton, Farkas Roland „Wolfie" (Punnany Massif), Tengler „Napherceg Gergely", Áldozó Krisztián „Aldo", és Kövér András „Kövi".

A belépőjegy csak a slam estre 700 forint, viszont ha valaki az Irie Maffia és Socalled (CAN) koncertekre is kíváncsi még ezen kívül, az is csak ezeröt. Három buli ennyiért, szinte ingyen van!

orfeszt_slam_alja.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr634776829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása