Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

lennonul.jpg

Nem tudtam kihagyni ezt a bulváros címet, de ha jobban belegondolok, a Művészetek és Irodalom Háza The Art of John Lennon kiállításán annyi személyes dolog, karikatúra, rajz és ki tudja még mi látható a legendás gombafejűtől - nem beszélve a szervezők egyedülálló hirdetési akciójáról, a városban felbukkanó óriás Lennon szemüvegről -, hogy szinte már érezzük a tragikus módon elhunyt zenész-polihisztor jelenlétét.

Pedig sajnos ő nem lesz itt. Pont október 9-én lenne 72 éves, éppen negyven évvel ezelőtt, 1972. augusztus 30-án adta utolsó koncertjét a Madison Square Garden-ben és december 8-án lesz az évfordulója, hogy harminckét esztendeje Mark David Chapman New Yorkban meggyilkolta. Brutálisan vég ez egy olyan embernek, akinek a zenéje milliókat érintett meg és inspirált politikai tettekre.

Cube Dog....jpg

Kevesebben tudják azonban, hogy a legendás beatle nem muzsikával indított. Már ifjúkorában feltűnést keltett illusztrációival, karikatúráival, amelyeken nem ritkán tanárait örökítette meg. Rajztehetségének köszönhetően tizenhét évesen elnyert egy helyet a Liverpool-i művészeti akadémián, ahol 1957-1960-ig tanult, majd abbahagyta, természetesen a Beatles miatt. A rajzolás iránti szenvedélye azonban haláláig megmaradt.

A mindig kreatív Lennon gitározott, dalt komponált, de az sem volt ritka, hogy ceruzát, papírt ragadott és rajzolt. Egyszerű vonalvezetésű, szellemes képek maradtak utána, amelyekkel diákkorában iskolatársait, később saját magát és Yoko Ono-val kötött második házasságából származó fiát, Sean-t is remekül szórakoztatta. Percek alatt elkészült humoros rajzait még leghűségesebb rajongói közül sem ismeri mindenki.

Woman_40x30.jpg

A 2012. augusztus 23-tól szeptember 26-ig a pécsi Művészetek és Irodalom Házában látható csaknem nyolcvan darabos kiállítás anyagát egy német magángyűjtő, Michael-Andreas Wahle gyűjteményéből kölcsönözték a szervezők. Lennon jórészt a hatvanas évekből származó  rajzaiból készült válogatás éppúgy látható lesz, mint személyes tárgyai, valamint fotói, de helyet kapnak lithográfiák, kitüntetések, aranylemezek és plakátok is.

A bemutatott válogatás tulajdonosa Michael-Andreas Wahle nemcsak gyűjtő, hanem idestova harminc esztendeje különböző Beatles-projektek és  rendezvények iniciátora, kurátora is. Wahle nem csupán gyűjteményének  gondos összeválogatására ügyelt, hanem arra is, hogy a szemlélő a mögöttük rejlő történeteknek is részese legyen. Kutatásainál valamint a gyűjtemény összeállításánál számos segítséget kapott Lennon pályatársaitól, továbbá Lennon első feleségétől Cynthiától, a muzsikus fiaitól, Julian-tól és Sean-tól  és természetesen John Lennon második feleségétől, Yoko Ono-tól is.

A Cat Purring.jpg

A kiállításra egyébként lehet ingyenjegyet is nyerni. Aki lefotózza magát a városban felbukkanó óriás Lennon szemüveggel és a fotót feltölti a Művészetek és Irodalom Háza facebook oldalára, és emellett a legkreatívabb fényképet készíti, két személyes ingyen belépőt kap a kiállításra! Ráadásul naponta választanak a szervezők a fotók közül!

lennonszem.jpg

Bónusz még, hogy a kiállítás kísérőprogramjai között szerepel a világ legismertebb Beatlest játszó zenekarai közé tartozó BlackBirds koncertje is, akik megidézik a legendás Beatles koncertek hangulatát.

sigmond_optika_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr384727762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása