Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

 
 
Valami készül a Negyedben, ezt bizonyítja több információmorzsa is, amit biztos forrásból sikerült megszereznem. :) Fesztiválszag van a levegőben, ez nem vitás. A pécsi kulturális mamutcég, a ZSÖK Nonprofit Kft. új ügyvezetője, Márta István az Új Színház igazgatói posztja után Pécsett direktorkodik február óta, rövid ténykedésének egyik első hangsúlyos lenyomata lesz az április végi az I. Zsolnay Fesztivál. Színfolt lesz a városban, az már most biztos, mindjárt kiderül miért.

 
Annyit már lehet tudni, hogy összművészeti fesztiválról van szó, ami a Zsolnay Kulturális Negyed nyitó rendezvénye lesz, mintegy hagyományteremtő szándékkal. A helyszín ugye adott: a Negyed szabadtéri és fedett helyszínei április végén és május elején egy öt napos fesztivállá változnak át. Ha jól füleltünk, a Planetárium is megkezdi ténykedését, de a lényeg a (elsősorban zenei) programokban keresendő.
 
Mert azon kívül, hogy lesz jó néhány ismert külföldi és hazai előadó, a határon túlról érkezők között lesznek jó páran, akik Magyarországon kizárólag csak Pécsett, az I. Zsolnay Fesztiválon lépnek fel. Például a 95-ös Wim Wenders opusz, a Lisszaboni történet által ismertté vált portugál Madredeus, akik mondjuk kivételesen nem a Negyedben, hanem a Kodály Központban lépnek fel, de ez mit sem von le a produkció értékéből. Ráadásul 5 év szünet után új énekesnővel térnek vissza, hogy a zenekar eddig megjelent teljes repertoárjából prezentálják majd nekünk a folkból, a jazzból, a spanyol gitárzenéből és a brazil dallamvilágból építkező sajátos muzsikáját.
 
 
Amire személy szerint nagyon gyúrok a 24 éve létező francia Les Tambours du Bronx koncertje lesz, akik szintén csak Pécsett lépnek fel az országban. Tizenhét zenész egy színpadon, közülük szinte mind ütős, szintetikus hangok, minták, és ének kíséretében. Az elsők között voltak akik ezt a zenekari formát elkezdték használni. Energikus zenéjükben keveredik az industrial az afrobeat, a drum'n'bass, a hip-hop, a rock, a metal, a hardcore, de minden esetben a leghangsúlyosabb hangszer a dob. És nem elhanyagolandó, hogy már a Sepulturával is zúztak egy színpadon!
 
 
Persze nem csak az őrület lesz főszerepben a fesztiválon. Idelátogat Romániából a Fanfara Complexa, akik rendkívül pörgős balkáni és román népzenei elemekre épülő kortárs ethnozenét és moldvai tánczenét játszanak.
 
 
Aztán lesz Csík zenekar is, őket ugye nem kell bemutatni, saját dalaikon kívül elég ha csak azt mondom, hogy mit működtek Lovasival, illetve az Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen albumon szereplő Most múlik pontosan című Quimby-feldolgozást, amiből szinte himnusz lett: több mint nyolcmillióan látták a YouTube-on! Szóval lesz itt mulatság!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr504345343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása