Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

Ma már szerintem senkinek sem kell bemutatni a flash mobot, nemhogy definiálni, de ha mégis van olyan, aki tényleg nem találkozott még ezzel az újkori közösségformáló dologgal, az most figyeljen: a flash mob, vagy más néven villámcsődület emberek előre eltervezett akciója valamilyen vicces vagy figyelemfelkeltő tevékenységgel (párnacsata, közös tánc, tömeges esernyőnyitás), amelynek során egy adott időpontban és adott helyen összegyűlnek a részt vevők, valamilyen jelzésre elkezdik a megbeszélt dolgot, majd rövid idő, általában 1 perc után szintén egy megadott jelre befejezik tevékenységüket és mintha mi sem történt volna, mindenki szétszéled. Így már ismerős? Pécs is látott már sok flash mobot, tavaly is volt jó néhány, ezekből szemezgettem.
 
Az első flash mob-ot 2003-ban New Yorkban „hívták össze”, ezt gyorsan követte az első magyar verzió még ugyanabban az évben, augusztus 27-én Budapesten a Deák téren, ahol esernyőket nyitottak ki tömegesen a megjelentek. Aztán boldog-boldogtalan, sőt még néhány politikai szervezet is próbálkozott a villámcsődülettel, kisebb-nagyobb sikerekkel persze. Hajdanán egy egyetemi újsággal én is kipróbáltam a meghökkentésnek ezt a fajtáját: a pécsi helyi járatú autóbuszokon tömegesen olvastunk igen feltűnően Kultúra! feliratú újságokat még az EKF év előtt, népszerűsítve magunkat és a leendő 2010-es évadot is. A szándékolt hatást kiváltotta, nem volt olyan ember, aki érdektelenül ment volna el a dolog mellett.  
 
Tavaly se maradtunk flash mob nélkül. Leginkább a belvárosban voltak ezek a csődületek de jutott belőlük a kijjebb eső városrészekbe is. Májusban az AIESEC pécsi rendezvényén eresztettek szabadon egy csomó lufit az Árkádban:
 

 
A Pécsi Országos Színházi Találkozón a PTE Táncoló Egyeteme mozgatta meg nagy hirtelen a Kossuth teret:
 

 
Szeptemberben az új fitnesz őrületet, a zumbát hívták segítségül az emberek összecsődítésére:
 

De mégis a december volt a flash mob-ok hónapja: 16-án például az uránvárosi 17 emeletes tövében táncolhattak az összegyűltek:
 

 
Majd 22-én a Jókai téren csillagszórókkal fokozták az ünnepi hangulatot:
 
 
A legjelentősebb talán mégis a Weöres Sándor szellemét megidéző dzsembori volt, ahol az ingyen pálinkától felmelegedve 33-szor szavalták el a megjelentek a Galagonyát, aminek az lett az eredménye – egészen addig titok volt! -, hogy a Nagy Lajos Gimnázium falán kivetítve megjelent maga Weöres Sándor, és az ő gondolataival zárult az esemény:
 
 
Kíváncsi vagyok idén mivel rukkolnak elő a városban a kísérletező kedvű flash mobberek, mert aki egyszer rákap az ízére, az  elmegy a következőre, és a következőre, és a következőre...

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr833542411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása