Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

 

Javában tart az Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár ahol már a fél város megfordult, sőt, más városokból idelátogatók is szívesen keresik fel a Széchenyi teret. A kézművesek serényen árulják portékáikat, a borok folyamatosan forrnak az üstökben, a nyers lángosok glédában állnak a sütő előtt, egyszóval pezseg a hely. A hétvége ismét programokban lesz gazdag, holnap pedig a Weöres Sándor előtt tisztelgő flashmob keretében 33-szor elszavalt Galagonya és az ehhez ajándékba kapott lélekmelengető pálinka után végre kiderül, hogy mi is az, amire mindenki annyira vár.
 
Jártamban-keltemben magam is tapasztalom, hogy fokozódik a helyzet és érezhetően közeleg a karácsony: mintha egyre több ünnepi dísz kezdene világítani a városban és az emberek is érzik, hogy lassan itt a deadline, amíg be kell szerezni a karácsonyi kellékeket, legfőképp a karácsonyfát és az ajándékokat, vagy az ahhoz szükséges alapanyagokat. Én, jelentem előbbin még nem vagyok túl, azaz fenyőfát még nem vettem, mert lehet, hogy karácsony előtt még le kell zavarni egy költözést, akkor meg szegény fenyőt minek tegyem ki egy ilyen procedúrának, az ajándékokat pedig kedves feleségem már el is intézte, mire feleszméltem volna. Sőt, az enyémet már oda is adta, mert nem tudta magában tartani a titkot és kíváncsi volt a reakciómra. Nos, nem kicsit örültem neki, hogy ismét gyermek lehettem, de már felnőtt módjára.
És a programok? Majdnem elfelejtettem! Az utolsó adventi hétvégén megannyi lehetőség kínálkozik a belvárosi kikapcsolódásra. Holnap délután négytől például folytatódik
a Bikali Élménybirtok középkori programja: ismét lesz páncélos fegyver-bemutató, asszony „nevelés”, vár-hercegnő és udvari bolond. Majd az ízes nyelvezettel megáldott Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész Berecz András következik egy adventi hangulatú mesedélutánnal.
 
 
És ezután jön a várva várt Weöres Sándor flashmob bevezetése este 6-tól, majd 7-kor elkezdi az összegyűlt tömeg a Galagonyát és a 33-ik után végre kiderül, hogy mi a meglepetés!
Szombaton a pécsi iskolák mutatják be ének és színi tudásukat: délelőtt 10-kor a Testvérvárosok Terei Általános Iskola kórusa karácsonyi dalokat énekel a Karácsonyfánál, fél óra múltán a Mátyás Király Általános Iskola Együtteseinek Karácsonyi Üdvözlet című műsora követi, majd 11-kor a Szent Mór Iskolaközpont 5. évfolyama karácsonyi népszokásokat és népdalokat ad elő. A programok délután folytatódnak, egészen pontosan fél háromtól, amikor is újabb óvodás és iskolás gyerekek, anyukák és apukák, nagymamák és nagypapák mesélnek apróknak és nagyoknak. Fél négytől a Mesesátornál a város szinte összes terén már nagy sikerrel megfordult MárkusZínház Betlehemi történet című előadásával lép színpadra.
Ezzel persze nem ér véget a gyermekek kényeztetése: negyed 5-től Tamás Éva jön élőzenés, interaktív gyerekműsorával.
A Művészeti Vásár részeként a Hattyú Házban különböző műalkotásokra lehet majd licitálni 5-től, mely tárgyak kikiáltási ára és vételi ára közötti különbözetet Pécs városa az Éltes Mátyás Iskola tanulói részére ajánlja fel. Nemes gesztus. (blog: aukciós cikk)
Ezzel párhuzamosan ismét forralt bor párába burkolózik a tér, ugyanis ismét összecsapnak a város önjelölt forralt bor főzői: ezúttal a Gasztro Klub, a Pétáv Kft., a Pannon Filharmonikusok, a Baranya Megyei Kormányhivatal és a Generali Csoport mérkőzik egymással.
De aki pont addigra éhezik meg, és némi látvány konyhának is örülne, annak a kóstolással és beszélgetéssel egybekötött Gasztro Show az ideális választás, ahol ezúttal a pécsi hip-hop felfelé ívelőben lévő megmondó emberei és zenekaruk, azaz Rendben Man, Wolfie és a Punnany Massif főzi le, vagy éppen nem a Vivat Bacchus tagjait.
 

A vasárnap szerintem az utolsó nagy inváziójé amit bárki még el tud követni a karácsony előtti utolsó szabad napján – hacsak nem olyan szerencsés, hogy jövő héten már szabadságon van -, úgyhogy a szervezők levezető programokkal készültek és nem is sűrítették be annyira a napot. Ha arra járunk délelőtt például az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ 1.Sz.Általános Iskola Kórusa énekel a Karácsonyfánál illetve továbbra is folyik a Mesesátornál a mesemondás, majd egy kis megszakítással délután fél 3-tól folytatódik. A hétvége megkoronázásaként délután 4-kor Csernik Szende mesemondó székely népmeséket lábbábozik a Mesesátornál.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr543465959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása