Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
A nemrégiben megjelent, Néniket a bácsiknak című harmadik Kiscsillag lemez kapcsán adott egy igen kimerítő interjút a kimeríthetetlen Lovasi András az MTI-nek arról, hogy hogyan is kell viselkedni a Kispál és a Borz után illetve hogyan lehet humorral, iróniával megélni azt, ami elmúlt. Persze azért a Kiscsillagról is esik pár szó. Vagyis hogy elég sok.
 
A tavalyi Szigetes búcsúkoncerttel az orfűi énekes végleg lehúzta a Kispál és a Borz rolóját, szabad és kizárólagos utat engedve ezzel addigi kettes számú zenekarának, a Kiscsillagnak, amelyet sokan valamifajta Kispál klónnak hittek, nem is biztos, hogy jogtalanul, hiszen a zenekar egykori vagy éppen aktív Kispál tagokból állt és áll azóta is: Leskovics Gábor, aki ugye a Pál Utcai Fiúk frontembere 1995 és 2007 között segítette a Kispált, Mihalik Ábel dobos az utolsó időszakban 2007-2010 között, Ózdi Rezső, a basszeros pedig még az első lemez előtt szállt ki, hogy most, 17 év után ismét a zenére tegye fel az életét, és ugye nem hagyhatjuk ki a Pécsre visszaigazolt kosárlabdaedzőt, Rátgéber Lászlót sem, akinek az olyan örökbecsű sorokat köszönhetjük, mint a Fishing on Orfű... kezdetű is, amiből ugye maga a fesztivál is a nevét kölcsönözte.
 
 
Lovasi szerint a Kiscsillag közös ökörködés és lazázás a Kispálhoz képest, ami inkább az ő énjének a kivetülése volt. Bár nem hiszem, hogy ezzel a fajta önzéssel sokaknak gondja lett volna, hosszú éveken keresztül jól működött ez a dolog: Lovasi a szövegíró basszusgitáros-énekes, Kispál meg cigizget és gitározik a háttérben.
Az új Kiscsillag lemez is szakított az előd zenekar hagyományaival: a magvas gondolatok és elvont szövegek helyett a lazázás, a móka és az irónia lett a fő irányvonal. Az új anyag, mondjuk ki, macsós lett: nézzük csak a számcímeket: Megjöttünk a nőkért, Néniket a bácsiknak stb. Egyébként jól fogadják a népek a korongot: Lovasi tapaszalatai szerint már párok és 30 felettiek is mennek a koncertekre. Az énekes egyébként így vall arról, hogyan működnek a dolgok negyven felett is: „Negyvennégy éves vagyok, ebben a korban önirónia vagy hülyéskedés nélkül szerintem nem lehet lemezt csinálni. Egyetlen hiteles utat látok, megélni a saját koromat, nem pedig visszamenni a múltba és megpróbálni egy régi helyzetben jól érezni magam, és látszani valaminek. Érdekes kihívás, sőt egyfajta provokáció humorral kezelni azt, hogy valami végérvényesen elmúlt.”
 
 
A zenekarnak rohamosan nő a kiskorúakból álló rajongótábora is, köszönhetően a Minimax gyermekcsatornán futó Olajoshordó klipjének, amivel a Zenével a gyermekekért elnevezésű jótékonysági akcióban vállaltak oroszlánrészt. "Annak idején azt hallottuk a velünk egyidős szülőktől, hogy két-hároméves gyerekeik kívülről fújták a korai Kispál-lemezek dalait. Egyszerű pentaton dallamok, sok bennük az ének, kevés hangszeres szóló, plusz „hülye bácsi énekel” – idézte fel Lovasi.
 
 
A gyermekek mellett a felnőttek is élvezhetik a bandát, ugyanis turnéznak, bár nem orrba-szájba, egy-két klubkoncert van még hátra ebben az évben, többek között egy pécsi is a Pécsi Est Caféban, ami ráadásul dupla koncert lesz december 16-án és 17-én! A folytatást tekintve lesz következő album, ami kísérletezősebb lesz, de előtte még szólólemezt tervez Lovasi, december 9-én pedig Kaposváron mutatják be Háy Jánossal közösen készített Kéz című zenés darabját.

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr313422091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása