Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
Azt már mindenki kívülről fújja, hogy a nagy magyar zeneszerző zseni, Liszt Ferenc 200 éve született, ugyanis már hónapok óta tematikus programsorozatokat építenek erre a jubileumra és szinte már a csapból is ez folyik - mellesleg megjegyzem, inkább ez folyjon -, azonban az már kevesebbeknek tiszta, hogy Liszt első pécsi koncertjét 1846. október 25-én adta. Születésének 200 éves évfordulója és ez utóbbi alkalom előtt tisztelegve majd egy hétig adják egymásnak a kilincset olyan programok Pécsett, melyek a zenemágus élete és munkássága előtt tisztelegnek: koncertek, filmek, kiállítások, konferenciák és beszélgetések a Zeneszüreten október 21-től 27-ig!
 
Már lecsengett a fővárosi reptér körüli mizéria, mindenki beletörődött, hogy ezentúl nem Ferihegyre hanem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre kérje a taxit, így érdemben rá lehet hangolódni végre a zeneszerző lényegére. A pécsi Zeneszüret közel egy héten át csak Liszttel foglalkozó programjai között szinte minden lesz és szinte mindenhol.
Liszt ugyebár első pécsi hangversenyét a Mária utcai régi Oertzen-féle színházban tartotta, ami a mai Bíróság helyén, a Széchenyi és Mária utca sarkán állt. Ide sajnos nem szerveztek rendezvényt, pedig lehet, hogy két ítélethirdetés között jól esett volna a döntnököknek egy kis meditatív muzsika.
Ellenben a közeli Művészetek és Irodalom Házában zongorapárbaj, beszélgetés és előadás a zeneszerző életéről, tovább haladva az Árkádban pedig déli muzsikaszó és rögtönzött zongorakoncertek várják a nagyérdeműt. Még Szakcsi Lakatos Béla is a billentyűk mögé ül a bevásárlóközpontban!
A Kodály Központban Liszt előtt tisztelegve fellép többek között Sebestyén Márta, a Pannon Filharmonikusok Christian Schumann vezényletével, Ránki Dezső, Klukon Edit és Ránki Fülöp a Magyar Rádió Gyermekkórusának közreműködésével illetve a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nemzeti Énekkara, akiket Kocsis Zoltán vezényel. Érdekesség, hogy a Kodály Központ közelmúltban vásárolt Bösendorfere Liszt kedvenc zongoramárkája volt.
A fenti programok mellett érdemes figyelmet fordítani a cigány zenével ízesített ebédre, a Pollack B-Klub-ban rendezendő Könnyűzene Liszttel elnevezésű estre, a PTE Művészeti Kar Liszt-termének avatójára, a Pécsi Kórusok Koncertjére a Pécsi Bazilikában és a filmklub kínálatára.
A részletes programból pedig minden kiderül.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr903313849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása