Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
Immár hagyomány, hogy az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok programjában fontos szerepet kapnak a nemzetiségek hagyományos napjai. A nemzetiségi programok közül kiemelkedik az Isten hozott, kedves vendég! című – immár 15. alkalommal megrendezett – nemzetközi horvát fesztivál szeptember 17-én, amely igazi balkáni folklór forgatagot hoz Pécsre.
 
„Az Isten hozott, kedves vendég! fesztivál a kezdetekben a frissen alakult utódállamokban élő horvátok találkozási lehetőségét volt hivatott elősegíteni, hiszen abban az időben még fegyverek szóltak a Balkánon, a határokon nem volt egyszerű átjutni. Ma már nincs ilyen értelemben a fesztiválra szükség, maradt fő célként egymás kultúrájának a megismerése, a különböző és az azonos felfedezése, a barátkozás, az együttlét öröme” – fogalmaz Szávai József főszervező, a Tanac Kulturális Egyesület elnöke, s egy személyben a Tanac Néptáncegyüttes művészeti vezetője.
 
A fesztiválon a Tanac Néptáncegyüttesen kívül öt horvátországi és egy bosznia-hercegovinai tánccsoport vesz részt. „Az együttesek kiválasztásakor fő szempont volt, hogy jó színvonalúak és már bizonyított csapatok legyenek. Emellett fontos szempontnak tartottuk a hitelességet, azaz a megőrzött hagyományt a zene, az ének, a tánc és a népviselet szempontjából egyaránt. A meghívott együttesek többsége ún. hagyományőrző tánccsoport, amely általában egy település vagy szűkebb tájegység hagyományait ápolja és mutatja be” – mondja Szávai József.
 
A fesztivál kezdetektől fogva fontos eleme s egyben legszínesebb programja a felvonulás. A menet idén 15 órakor indul az Ifjúsági Háztól a Dóm tér felé, a felvonulást a Széchenyi téren rövid táncbemutatók szakítják meg. Igazi fesztiválhangulat lesz tehát szeptember 17-én délután a pécsi belvárosban, persze csak akkor, ha sokan kilátogatnak a térre. Akik még többre kíváncsiak és többre vállalkoznak, azok számára az Ifjúsági Házban megrendezett gálaműsor és az azt követő mulatság, valamint a táncház kiváló lehetőséget kínál.
 
Fellépő együttesek:
Davor (Horvátország), Draž (Horvátország), Eszék (Horvátország), Kljaci (Horvátország), Livno (Bosznia-Hercegovina), Pazin (Horvátország), Tanac (Magyarország)
 
Program:
 
Széchenyi tér
14:30-15:00 Dudások és tamburások térzenéje
15:00-15:45 Felvonulás az Ifjúsági Háztól
 
Dóm tér
16:00-17:00 Rövid műsorok
Színpad: horvát együttesek
 
Ifjúsági Ház
19:30-21:00 Folklórműsor
21:00-24:00 Táncház, mulatság

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr743231413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása