Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
Soha nem jártam még olyan kiállításon, ahol fogyatékkal élő emberek képeit lehet megnézni, de most végre megtört a jég és kielégítettem évtizedes kíváncsiságomat. A többség sajnálattal és szánalommal fordul feléjük, amit ők nem igazán vesznek jó néven, én viszont irigylem őket, méghozzá azért, mert a maguk kis egyszerű világában létezve nagy valószínűséggel sokkal problémamentesebb és kevesebb kötelezettséggel járó életet élhetnek. És mindezt úgy, hogy nem tudják milyen az általunk normálisnak gondolt élet, nekik az a normális ahogy ők élnek.
 
Ben Augustus képei
 
A Tudásközpont aulájában berendezett, tegnap nyílott kiállítás egy két napos konferencia záró rendezvénye volt, melyet az idén húsz éves, a fogyatékos emberek integrációjával foglalkozó Fogd a Kezem Alapítvány és az egy éves Special Pécs program születésnapjának apropóján rendeztek, Hollandiából, Németországból és Ausztriából érkezett vendégelőadókkal kiegészülve.
 
A jobb oldalon maga a művész, Ben
 
A kiállítás, mint azt a MásKépMás Alapítvány egyik szervezőjétől, Tóth Pétertől a megnyitón utóbb megtudtuk már tegnap készen volt, és kezdettől fogva nagy népszerűségnek örvendett az épületbe érkező fiatalok körében. A képfeliratok csak a kiállítás napján kerültek ki, egyszóval senki nem tudta, hogy kiféle-miféle emberek képei ezek, ennek ellenére jelentős mennyiségű ember nézte végig a fogyatékkal élő pécsi művészek és az egyetlen holland kiállító képeit. Az üzenet célba ért, mondta elégedetten Tóth Péter.
 
 
Sajnos csak Ben Augustus volt jelen a kiállító művészek közül, aki történetesen a holland Galerie Atelier Herenplaats művészetterápiával dolgozó galéria tagja. Pedig hangsúlyosabb lett volna az egész kiállítás, ha a kiállított művek mellett azok készítői is reflektorfénybe kerülnek egy kicsit, no nem azért, hogy mindenki sajnálkozzon, sokkal inkább a rácsodálkozás és a ráeszmélés miatt, hogy ők is emberek, hasonló tulajdonságokkal, mint mi, csak egy kicsit másképp.
 
Orsós György hihetetlenül részletgazdag képe a Zsolnay Gyár udvaráról
 
Ben és a galéria képei egyébként már bejárták a világot New Yorktól Tokióig, Stockholmtól Madridig. Sőt, még a Tate Modern társgalériái is vásároltak már maguknak a művész képeiből.
 
Nekem ez a kép tetszett a legjobban, ha jól emlékszem állatokat ábrázol
 
A kiállítás után fellépő pantomim művész pedig akkor teljesedhetett ki igazán, amikor Ben is elfogyasztotta a földön ülve jól megérdemelt vacsoráját és több gyerekkel kiegészülve rögtönzött előadást csináltak a kiállított képek között. Ha volt bárkiben is szánalom a kiállítás elején, az a végére szerintem úgy legyűrt magában mindenféle ilyen jellegű érzést, hogy észre sem vette, hogy Ben és társai egy kicsit kilógnak a tömegből.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr1003231738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása