Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
Vasárnap úgy döntöttem, hogy az ebéd alapanyagait az uránvárosi piacon fogom beszerezni. Mehettem volna a vásárba, a Vásárcsarnokba vagy csak a ház mögé a kertvárosi piacra, de ma erre voksoltam. Az egyetem alatt sokszor ettünk a piac lacikonyháján és értünk vissza az órára jóllakottan, olajszagúan. Ez a nosztalgia most is ott motoszkált bennem, amikor a friss zöldségek között matattam, és próbáltam megtalálni az árban és minőségben is legmegfelelőbbet.
 
A felhozatal a szokásos volt, szinte minden megtalálható itt, ami egy piacon kötelező, és még választék is van. A padlizsán is szerepelt a menü alapanyagait tartalmazó listámon, ezért hajtóvadászatot rendeztem a legszebb példányért, amit hamar meg is találtam. A zöldséges néni teljes szívvel ajánlgatta, mire odalépett egy nagy hangú úr és becsmérelni kezdte az árut, hogy ez kérem, nem jó, mert én tudom én bolgár vagyok, higgyen nekem. Persze a néni sem hagyta magát, és kontrázott, kiderült, hogy ő is bolgár, sőt az ősei is itt éltek és már generációk óta foglalkoznak növénytermesztéssel, majd a vitába beszállt egy harmadik fél is, egy szintén bolgár, és már kezdtem magam kisebbségben érezni ebben a multinacionális küzdelemben.
 
Az indulatok szerencsére gyorsan lecsillapodtak, amikor elkezdtem faggatni őket múltjukról, ugyanis a bolgárkertekről már én is hallottam. Kiderült, hogy őseik, az első bolgárok az 1870-es évek körül érkeztek Magyarországra a Dunán felhajózva. A bolgár kertészeti kultúra addigra nagyon magas szintre fejlődött, viszont Bulgáriában a megélhetésük bizonytalan volt. Ráadásul az 1876-os áprilisi bolgár felkelést is vérbe fojtották, így a családoknak ezrével kellett menekülniük.
 
 
Pécsett a mai Uránváros területén illetve attól nyugatra telepedtek le, és szolgálták ki szinte teljes mértékben a fejlődő város növekvő élelmiszer szükségleteit, egészen az 1950-es évekig, amikor is elkezdődött Uránváros építése. A hazai zöldségtermesztés is átvette a bolgár módszereket és ők honosították meg a padlizsánt.
Információkkal gazdagon és egy rogyásig rakott kosárral tértem haza, és a töltött padlizsánnak is más íze volt délben.
 
 
 
 
 

 

3 komment

Címkék: város

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr43154641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butcher__ 2011.08.15. 16:05:16

Na ez szerintem tökérdekes!

@X 2011.08.16. 05:19:07

Remélem,nem minősül reklámnak a hozzászólásom! Volt az egyik pécsi online újságban egy 5 részes (?)sorozat Újmecsekaljáról. Akit érdekelne, keresse.
Tipp : itt pedig lehet(ne) szavazni !
www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/hol-egyunk-igyunk-uranvarosban---tegye-hozza-a-kedvencet
(Részemről LATERUM ! )- lásd a honlapjukat is ! :-)

@X 2011.09.07. 06:27:52

Egy hír :
Pár napja (?) elkezdték a volt Olimpia Étterem előtt lévő kőfal javítását ! Bár csak autóbuszból láttam, de kissé meglepett,hogy nem egészen az eredeti állapot lesz visszaállítva ? Bár úgy tudom, hogy "védettség alatt áll," vagy műemlék-féle ? "(pontosítandó)
Nem tudom, a link működik-e ?
www.muemlekem.hu/muemlek?id=11961
Vagy Google keresőbe írva Olympia Étterem és Cukrászda.
Esetleg ez is egy friss hír (?)
nol.hu/kult/ujabb_szazhetvenharom_egyedi_muemlek_ (Benne Pécs is)
süti beállítások módosítása