Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
Tavaly egyfajta zarándokhellyé vált a Király utca végén található foghíjtelken létesített Varázskert, ahol koncertek, színházi előadások, felolvasóestek vagy csak úgy önmagában, valami kis duruzsoló háttérzene szögezte a retextiles fotelekbe a célzottan vagy csak véletlenül arra tévedőt. A Labor projektje idén nem nyitott ki, pedig volt egy ilyen terv is, de a csapat úgy döntött, hogy energiáit inkább a különböző részegységek – Reart, médiaműhely, installációk, Velosophie – működtetésére fordítja. A Varázskert egyébként nagyon is él, most éppen Ozorán szerelik össze a Magic Garden részeként, ahol további dekorációs munkákban is részt vesznek a csapat ottani tagjai. A Varázskert tulajdonképpen idén nyaral.
 
 
Sokakat foglalkoztat az is, hogy a Zsolnay gyárból kiköltöztetett és azóta több helyszínen (Király utca 9. és király utca 64.) működő Labor nem-e egyesíti újra erőit egy nagy épületben. Nos, a szándék erre is megvan, tudtuk meg Szolga Hajnaltól, azaz Szaffitól. Mindig vannak ötleteik, és megint van egy lehetséges új hely, de még annyira az elején járnak, hogy egyelőre nem isznak a mackóbőrre.
 
Pedig szerintem a K9 épülete pont jó lenne. Voltak ilyen irányú próbálkozásaik is az önkormányzatnál az egész, U alakú épület hasznosítására, ami Pécs első vaskereskedése volt anno a Hamerli család birtokában. De jelenleg könyvraktárként funkcionál. A könyvtárosokkal is leültek már beszélgetni, de ők nem akarnak elállni az épülettől, sőt itt szeretnének létesíteniegy belvárosi fiókot. Együttműködés? - kérdezem azonnal. Sajnos nem nyitottak erre a dologra, az ő koncepciójukba ez nem fér bele – kapom a kiábrándító választ. Marad továbbra is a helykeresés.
 
Felvetődött még a tavalyi Krétakör Majális helyszíne, a Széchenyi-akna is, mint egy lehetséges Labor főhadiszállás, de megmaradt inkább alkalmi térnek.
 
 
Ha terek nem is, de tervek azért vannak, a gépezet nem áll le, ha rajtuk múlik, ősszel sem fogunk unatkozni. Egy városi pályázaton nyert összegből rendezik meg az Intervision elnevezésű projektet, amolyan kisfilmes-videoklipes eseményt, ami a pécsi underground életet mutatja be, humorosan de ugyanakkor egyfajta know-how, tanító jelleggel. Szaffi derűs arccal mondja, hogy a város nagyon örült ennek az ötletnek.
 
Aztán kiadnak egy egyszeri megjelenésű magazint is, ez lesz a Recept. A divattól a konyhán keresztül minden lesz benne, természetesen az újrahasznosítás jegyében.
 
A portéka vásár, ami a a helyi kézműveseket támogatja és mutatja be, illetve a ruhateregetés is folytatódik, és a Tündérkonyhában is fog még fortyogni a lábos tudományos előadás közben.
 
A fényfestős brigád is sokat utazik, Ozora után rögtön Horvátországba, Sibenikbe megy egy hétre a csapat.
 
A Reart Műhely egy együttműködési pályázat keretében Kassára látogat majd egy, a Laborhoz kísértetiesen hasonló történettel rendelkező szervezethez, a Tabacskához, akik Pécsre egy mini-kiállítással érkeznek majd ősszel. A Tabacska szintén egy gyárépületből lett kiköltöztetve, szintén azért mert 2013-ban Kassa is EKF lesz és szintén kulturális negyedet kívánnak létesíteni a gyárból.
 
A legkomolyabb, leglátványosabb és talán leghosszabb Labor projekt viszont a Kodály Központ állandó fényfestése lesz a közeljövőben.
 
Nagyon mozgalmas nyarunk volt/van – összegez Szaffi, szinte az összes fesztiválon ott voltunk, lásd Fishing on Orfű, Volt, Balatonsound, Művészetek Völgye, és hamarosan kezdődik Ozora, jövő héten pedig az Ördögkatlanra települünk ki a Reart-tal és a Velo-val.
 
Dobj egy lájkot ha tetszett a cikk és a blog:

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr673106988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása