Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
Szinte már balladai homály fedi azon időszakot, amikor exponáláskor oda kellett figyelnünk arra, hogy tekercsfilmes géppel a kezünkben egy rossz zársebesség beállítás miatt a nagypapa aranylakodalmának csúcspontja nehogy impresszionista homályba vesszen, ráadásul a páratlan esemény megörökítésére mindössze 36 kocka állt rendelkezésre. Manapság már természetes a digitális technológia használata, azonban egy géphez USB-csatlakozót és használati utasítást adnak, vizuális kultúrát, szaktudást viszont nem.
 
A Vizuális Nevelésért Alapítvány 2003 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy megmutatkozási és művelődési lehetőséget teremtsen kezdő, képzőművészettel foglalkozóknak és művészetpártolóknak. Az alapítók a vizuális nevelést segítik, támogatják főként a középiskolás korosztályban. A civil szervezet az elmúlt nyolc esztendőben fotó-, videó- és más képzőművészettel kapcsolatos szakköröket, klubokat, illetve kiállításokat, táborokat, filmklubokat szervezett és támogatott.
 
Ha valaki filmet készít, nagyon sokat lehet tanulni világhírű alkotások képi világának felépítéséből, de rengeteget segít, ha egy szakember értelmezi a látottakat. Mi így neveljük, oktatjuk elsősorban a fiatal generáció képviselőit mondja Kálecz Rudolf, a Vizuális Nevelésért Alapítvány alapítója. A szakember úgy véli, a civil szervezet eredményei közül a Pécsi Diákfilmfesztivál 2003-2009-ig, minden évben történő megszervezésére a legbüszkébb.
 
 
A másik nagy siker a Képírás fotószakkör megalapítása volt. A tematikus pedagógiai foglalkozásokat minden esetben neves fotográfusok, fotóművészek vezetik (pl. Körtvélyesi László, Odrobina Tamás, Dékány Zsolt), a szakkör részvevői több alkalommal vehettek részt fotósétán, valamint alkotásaikból három tematikus kiállítás nyílt a VNA Galéria - ZERO Caféban. Mindhárom tárlat témája a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódott: a fiatalok elsőként a megújuló köztereket, majd az EKF-programokat vették górcső alá, végül a kulturális fővároshoz kötődő impressziókat ültették át fotóba.
 
A szakkörhöz az induláskor teljesen – a szó jó értelmében amatőrök, valamint már gyakorlott fotósok is csatlakoztak, éppen ezért nehéz volt eldönteni, hogy a képzésben melyik utat válasszuk. Több nagyon tehetséges fotós tűnt fel a sorainkban, akik feltehetőleg a szakkör nélkül is megtalálták volna számításaikat, mi viszont segítettünk nekik a tudásuk kibontakozásában.
 
Hodoli Tamás egy újsághirdetésben találkozott először a fotószakkör hirdetésével. A fiatalember korábban csak néha kattintott egy-egy felvételt, mostanra már ismerőseinek, barátainak is szívesen segít, ha jó fényképezőgépet szeretnének vásárolni. Mindez persze csak kísérője annak a számtalan hasznos – fotózással, vizualitással kapcsolatos – ismeretnek, információnak, amelyet csatlakozása óta a szakkörben elsajátított, tegyük hozzá, más fotósulik tandíjának töredékéért. Emellett megemlítendő az a sajátos közösségi élmény, amelyet a szakkör tagjai átélhetnek szemben más kurzusokkal, ahol a képzés végén mindenki szétszéled a szélrózsa minden irányába.
 
No persze, valljuk be az eredmény akkor válik mindenki számára egyértelművé, ha az látható, elérhető, ráadásul vizuálisan is illeszkedik a kor igényeihez. A Vizuális Nevelésért Alapítvány honlapján (www.vna.hu) a Képírás fotószakkör utolsó tíz kiállításának anyaga megtalálható, a galériák nemcsak a képeket és az alkotók neveit tartalmazzák, hanem a megnyitókról készült felvételeket is.
 
A fotószakkör Pillanatképek című kiállítása augusztus 10-ig tekinthető meg a VNA Galériájában (ZERO Cafe – Pécs, Zrínyi u. 6.).
 
Fotók: Nedev Ágota

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr723069107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.16. 10:13:36

"azonban egy géphez USB-csatlakozót és használati utasítást adnak, vizuális kultúrát, szaktudást viszont nem."

Igen, erre való is lenne a közoktatás, többek között, és többek között ezt a funkciót sem tudja betölteni

Na de ha már VNA, folyamatosan irigykedek a kiállítókra, meg a képekre, hogy mikor r fogok én ilyet tudni :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.16. 10:16:15

"Szinte már balladai homály fedi azon időszakot, amikor exponáláskor oda kellett figyelnünk arra,"
Amúgy nem fedi, csak azok számára, akik nem jutottak túl a digitális gépen az Auto módnál :D
süti beállítások módosítása