Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

 
A cím részben igaz, részben nem. Igaz, ugyanis egy nyílt közbeszerzési eljárás keretében 2011. július 22-ig lehet ajánlatokat tenni a pécsi középkori egyetem felújítási munkáinak elvégzésére, melynek elbírálása után már szeptemberben kiderül, melyik cég végezheti a műemlék-együttessel kapcsolatos munkálatokat. És nem igaz, ugyanis Pécs legrégebbi egyeteméről van szó.
 
Már 2008-ban szó volt róla, hogy az EKF évre a pécsi középkori egyetem is látogatható lesz, de az egyre növekvő költségvetésből erre már nem futotta. Két évvel később a város tett még egy próbát a Pécsi Kistérségi Társulással, de is eredménytelennek bizonyult.
 
 
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. most egy nyílt közbeszerzési eljárás keretében választja majd ki azt a kivitelezőt, amely elvégezheti a felújítási munkálatokat. Az MNV Zrt. kötendő megállapodás 1 éves időtartamra szól 1,5 milliárd forint plusz 50 százalék értékben, így nem csak az idei, hanem a 2012-es munkákat is lehetne belőle fedezni – adta hírül a Vagyonkezelő.
1985-ben a Dr. Sándor Mária és Dr. Gerő Győző vezette régész csapatnak sikerült azonosítania a székesegyháztól északra eső területen a sokáig vitatott, Vilmos pécsi püspök által 1367-ben alapított egyetemet. Habár egyetemként csak néhány évig működött, jelentős oktatási központ szerepét töltötte be. Egészen 1664-ig állt az épület, Zrínyi Miklós hadjárata idején rombolták le, de aztán nem széthordták, hanem feltöltötték a területet. Az épület helyén megtalálták Vilmos püspök címerkövét is, illetve az Aranyos Mária-kápolna romjait is, benne pedig Vilmos síremlékét.

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr843063332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása