Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

zsolnayaukcio.jpg

Tegnap egy amerikai árverésen a nyugati parton 55 ezer dolláros leütési árral 65 ezer dollárért - benne az aukciós ház prémiumával – kelt el a képen is látható 37 centi magas, restaurált állapotú Zsolnay „Sárkány" váza. Ez forintban körülbelül 15 milliós összeg.

A Zsolnay örökséget és hagyományokat szerintem már senkinek nem kell bemutatni, megkockáztatom, hogy mindenki hallott már erről a névről és azt is, hogy nagyon sokan vannak azok, akik tudják is, hogy mit jelent. A lassan 200 éves pécsi Zsolnay-gyár rengeteg értékes kerámiát és dísz- és használati tárgyat gyártott és hagyott az utókorra, megannyi belőle ma is látható a Zsolnay Kulturális Negyedben a Gyugyi-gyűjteményben, a Zsolnay család- és gyártörténeti kiállításon és a Rózsaszín Zsolnay Kiállításon.

A neten is végtelen sok Zsolnay kerámia kering elsősorban eladási szándékkal. Az e-bay-en Zsolnay keresőszóra 439 találatot kapunk, közülük a legdrágább egy körülbelül 100 éves szecessziós eozin női figura 12 000 dollárért. Magyar vonatkozásban a vatera.hu-n is találtam jó pár Zsolnay kincset, itt a legdrágább egy Zsolnay majolika cserépkályha 1 700 000 forintért.

zsolnayaukcio2.jpg

Szóval érdemes őrizgetni a Zsolnay kincseket, még ha azok csak tömeggyártásban készült szalonnázó parasztok, vagy piros eozinkészletek. És nem azért, mert egyszer majd sokat fognak érni, hanem mert egy kor, egy olyan család lenyomatai és örökségei ezek, amire akkor is büszke az ember, ha csupán eladó-vevő viszonyban van/volt/lesz a Zsolnay-gyárral.

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr114678709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása