Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

 

Tudtátok, hogy micsoda jó irodalmi és egyéb programok vannak újabban a Caflisch-ban? Én örömmel konstatáltam és nem csak ezt, hanem hogy valaki végre hajlandó volt foglalkozni a hellyel és az üresjárat két éve alatt szétfagyott Zsolnay kandalló mellett a több száz éves épület még megmaradt értékeit megmentve új funkciót adott a Király utca egyik ékkövének. Ő pedig nem más mint a közismert Petőfi, alias Horváth Tamás, akinek a nevéhez a kultikus Dante fűződik.
 
Érdemes megemlíteni, nem biztos, hogy sokan tudják, hogy itt kérem az ország legöregebb cukrászdájáról van szó. A nevét az 1869-től a házat birtokló Caflisch családról kapta, de állítólag 1695-ös feljegyzések is tanúskodnak az épület meglétéről. 1789-től folyamatosan cukrászdaként működött egészen 2009-es bezárásáig.
 
Két évig hevert parlagon a hely, addig senkinek sem kellett, még a páratlan Zsolnay kandalló is tönkrement benne, de a felújítás során szakértő kezek bontották le, úgyhogy darabokban várja feltámadását.
 
Az egykori Dantét is üzemeltető Horváth Tamás látott fantáziát a helyben, létre is hozta Pécs legújabb és talán egyetlen irodalmi kávézóját, ahol a széles körű édesség és italválaszték mellett a programok repertoárja is említésre méltó. A hely zongorája mögött szinte mindig ül valaki, természetesen a város ismert billentyűse Borisz Jaksov is hallható itt, például most pénteken. Aztán szombaton Örkény-est és közönségtalálkozó lesz a  Pécsi Harmadik Színház művészeivel, de  meghallgathatjuk majd a Caflisch történetét is Márfi Attila történész-főlevéltáros előadásában, a Harmadik Országos Orosz Népzenei Fesztivál győztesei orosz slágereket és népdalokat énekelnek, a Jelenkor folyóirat februári számának bemutató estje is itt lesz és Závada Pál is felolvas készülő regényéből, miközben zongorán felesége, Nádori Lídia kíséri.
 
Szóval, aki egy kicsit is fogékony az irodalom iránt és ezen kedvtelésének méltó környezetben szeretne hódolni, annak csak ajánlani tudom az új Caflisch-t. Én már kipróbáltam, és bevált.

3 komment

Címkék: város

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr163573332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futótűz 2012.01.20. 08:41:18

(nem reklám) Ismétlés : Trebbin Ágost : Pécsi színek és hangulatok c. könyvben I.kötet 125-126 old. Cím : A cukrászok nagyasszonya
További érdekességek a témával kapcsolatban.

futótűz 2012.01.20. 08:51:35

Akik nem emlékeznének (már) erre :
www.pecsinapilap.hu/galeria/catid/923
és
www.pecsinapilap.hu/galeria/catid/925
(remélve,hogy jól írtam be a linkeket)
[Azért nem ártana a programokat a honlapjukon is közölni ? ] - Bocs'
süti beállítások módosítása