Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

 
A múltba révedés és a nosztalgia egyfajta hobbi is lehet, ha az ember nem a kesergéssel és az „akkoriban bezzeg jobb volt” kezdetű mondatokkal párosítja ezt az amúgy hasznosan is végezhető tevékenységet. Az emlékek leginkább a fotókon keresztül idézhetők fel, persze ha nincs az emlékezetben semmi kapcsolódási pont a fényképek sem jelentenek semmit. De ilyet nem felételezek, úgyhogy közszemlére is bocsátom legújabb felfedezésem: egy oldalt, ahol régi pécsi képeket lehet nézegetni, amelyekből néhányat egy vállalkozó kedvű fotós a képek mai megfelelőivel házasított.
 
 
A Fortepan tulajdonképpen egy folyamatosan bővülő on-line gyűjtemény privát fotókból, ahol 12279 archív fénykép között böngészhet bárki, sőt, a képeket jó minőségben le is lehet tölteni. Egy idősáv segítségével 1900 és 1990 között készült fotókat lehet böngészni, miután beírtuk a megfelelő keresőszót. A képekről további infók is olvashatók, többek között, hogy ki, mikor és hol készítette azokat.
 
 
Elnézegetve a Pécsről készült régi fotókat egynémely kép kísértetiesen úgy néz ki mint napjainkban, hiába a közben eltelt több évtized, más helyek pedig egyből vitaindító beszélgetéseknek ágyaznak meg, ahol a felek azt próbálják bizonygatni egymásnak, hogy például miért volt szebb a Konzum Áruház helyén álló épület, vagy miért látványosabb a helyére épített szocreál monstrum. Érdekes látni, hogy pár évtizeddel ezelőtt, amikor autókból is sokkal kevesebb volt, szinte mindenhová behajthattak, lásd Király utca, Ferencesek utcája stb. De a képeken látható legfájóbb pont a város életében és személyes meggyőződésem szerint is a villamos eltűnése, ami ha a tömegközlekedésben betöltött szerepét tekintve ma már nem lenne jelentős, ellenben a turizmust igencsak befolyásolná, természetesen pozitív irányban. Talán egyszer feltámasztják.
 
 
Addig viszont érjük be azzal, ami van, azaz a jelennel, amit egy fotós egyszerű de mégis mesteri módon társított a múlttal. A flickr.com-on mrsultan képein a Fortepan adatbázisában is fellelhető pécsi képeket helyezte be a felhasználó azok mai megfelelőjébe, így az adott helyszínről készült mai, színes fotóba beilleszett felkete fehér korabeli megfelelője érdekes elegyet alkot, főleg úgy, hogy némelyik képen, már a milliő is megváltozott.
Az időutazás megkezdődött, jó utat!
 
 
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr553311393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása