Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

Az Echtemagyar műfaját tekintve szittyarevű. Van kérdés? Nem érthető? Na jó, közelítünk, közéleti szatíra. Így már jó? És ha azt mondom, hogy a Balassagyarmati Kamarafesztivál Fődíjas valamint a Magyar Színjátékos Szövetség Arany minősítésű előadása? Itt már nincs visszaút, a kíváncsiság nem várt aktivitást produkál és a jegy már meg is van a február 13-i premierre!
 
Van Pécsett egy társaság amely színházként kezdte, aztán egyre inkább bővítette repertoárját és ma már színházi neveléssel és diákszínjátszással is foglalkozik. Az Apolló Kulturális Egyesület alapítása 2001-ig nyúlik vissza, amikor pár egyetemista elkezdett színjátszással és színdarabok készítésével foglalkozni (Helység kalapácsa, Bernarda Alba háza), illetve a csapat tudományos szekciója konferenciákat szervezni (Ablak a Balkánra). Aztán belépett a képbe a diákszínjátszás és a színházi nevelés. Körülbelül 5 éve már diákszínjátszó csoportok is tevékenykednek az Apolló szárnyai alatt és nagyjából ennyi ideje futnak színházi neveléssel foglalkozó projektjeik. 2007-ben költöztek a Szivárvány Gyermekházba, ahol saját színháztermet, próbatermet és irodát kaptak. A rengeteg lehetőség mögött pedig létrejött az Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet.
 
Mára már közel 100 gyermek jár hozzájuk heti rendszerességgel, havonta pedig bemutatják színházi műhelyük legújabb darabjait.
 

Egy pályázatnak köszönhetően a közelmúltban új szakemberekkel gyarapodtak így még több iskolára terjeszthették ki programjaikat, amik nem mellesleg ingyenesek.
 
Na de az Apollónak még mindig megvan az a magja, amely a színházi nevelés mellett színjátszással is foglalkozik és darabokat állít színpadra. Ebből a teátrális szerelemből született az elismert Echtemagyar is, amelynek előzetese mindennél beszédesebb:
 
„Hadd mondjak el egy kis titkot Istenről, emberek: Istent kurvára nem érdekli a magyar, rendben? Nem érdekli. Sosem érdekelte ez az ország. Sose érdekelte jobban, sose fogja jobban érdekelni, nem érdekli jobban, mint mondjuk Mongólia, Erdély, Pittsburg, a Szuezi-csatorna vagy az Északi-sark. Jelenleg kétszáz ország van a világon. Ezek az emberek komolyan azt gondolják, hogy Isten nekiül kedvenceket válogatni magának? A katonai temetők világszerte tömve vannak agy mosott halott katonákkal, akik meg voltak győződve arról, hogy Isten az ő oldalukon állt. Mi magyarok az ellenségei megsemmisítéséért könyörgünk Istenhez, az ellenségeink a mi megsemmisítésünkért könyörögnek hozzá. Valakik csalódni fognak, kurvára csalódni. Valakik vesztegetik a szaros idejüket. Lehet, hogy mindenki?”
 

Szóval szittyarevű jövő kedden a Szivárványban este 7-kor! Aki menne, attól a szervezők azt kérik, hogy e-mail címükön előzetesen jelezze részvételi szándékát.
Pótolni másnap este 7-kor és 20-án szintén este 7-kor lehet!

1 komment

Címkék: színház

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr744078530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futótűz 2012.02.09. 06:12:45

Bocs' - mert én is követek el hibát jócskán... echte ehcte vagy csak echt
:-)
süti beállítások módosítása