Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
Mérhetetlen pusztulás és egyfajta 20. századi apokalipiszis mintapéldája a korábban virágzó, amerikai iparváros Detroit. A századelőn emelt díszes épületei konganak az ürességtől, elhanyagoltságuknál már csak a felére csappant lakosság kilátástalansága nagyobb. A filmipar és a katasztrófaturizmus fellegvára lehetne a város, és azok is kaszálnának akik, elhagyott épületekbe szerveznek kirándulásokat. A falanszter.blog.hu kisebb memoárban emlékezett meg Detroit szellem járta épületeiről, melyek közül a Vanity Ballroom falát Zsolnay kerámiák díszítik a mai napig.
 
Az egykor virágzó szórakozóhely, a Vanity egy 1929-ben megépült art deco stílusú épület, melyben akár 2000 ember is elfért. 1958-ig tartó virágzásáig olyan nevek fordultak itt meg, mint Benny Goodman, Duke Ellington vagy Tommy Dorsey. Táncparkettje 5000 négyzetméter alapterületű, a falakon pedig ősi azték minták láthatók a mai napig, melyeket Zsolnay kerámiákkal díszítettek. A falanszter.blog.hu írása szerint „valószínűsíthető, hogy a belső dekorációkat a városban sok munkával megbízott Maróti Géza készíthette”.
 
 
Maróti Géza építész, szobrász, festő, iparművész és Bródy János zenész, dalszövegíró dédnagyapja Barsvörösváron született 1875. március 1-jén. Pályafutását kőfaragóinasként kezdte, saját erejéből képezte tovább magát, majd saját műhelyt nyitott. Az Andrássy úti diadalkapu megtervezése után meghívták Mexikóba, majd 1927-ben Detroitba, ahol az USA Építészkamarájába is beválasztották. 1932-ig Detroit számos épületének bronz és gránitszobrait, valamint épületplasztikáit készítette el, valamint az ő nevéhez fűződnek a Fisher Building bronz- és gránitszobrai, falfestményei, a Livingstone Memorial világítótorony, a Cranbrook Academy of Art Museum, a Foreman Bank Building, a Hurison Motor Co. Building és a Times Building megépítése.
 
 
Bejárta a világot, számos országban szerzett inspirációt, külföldön neves építészként foglalkoztatták. 19232-ben hazaköltözött Budapestre, itthon azonban csak épületszobrászként és belsőépítészként dolgozhatott. Halálakor munkája sem volt.
 
Fotók: marchandmeffre.com, detroiturbex.com,

2 komment

Címkék: művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr363164438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikknikk 2011.08.24. 15:52:35

Jól hangzik, ám sem Maróti hátrahagyott
feljegyzéseiben, sem a gyári dokumentumok között ezidáig nincs nyoma. Megnézte valaki a kerámiák hátoldalát a szignó miatt pl?

BZ1975 2011.09.04. 21:45:31

Maróti, bár voltak épülettervei is, de nem építetett semmit az Egyesült Államokban.

Azt azért még tudni kell, hogy önként még fiatalkorában önszántából kikeresztelkedett és gyakorló, vallásos katolikus volt.

Ez sem akadályozta meg abban, hogy hatalmas vagyonát, melyett az USA-beli munkáiból szerzett, a zsidótörvényeknek megfelelően elkobozzák. : (
süti beállítások módosítása