Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
A 30 évesnél idősebbek körében szinte kizárt, hogy legyen olyan ember, aki ne tudna az előző rendszer egyik közkedvelt lakberendezési tárgyáról, a szalonnázó parasztot ábrázoló szobrocskáról. Személy szerint a szüleim házában is fellelhető egy példány, akárcsak több ezer hasonszőrű háztartásban. A nappali szekrények elmaradhatatlan kelléke volt ez a szalonnáját bánatosan szelő bajuszos alak, aki, mint az a Művészetek és irodalom most is futó Hétköznapok Zsolnayja kiállításon kiderült egy valós személy volt. A hiedelmekkel ellentétben pedig nem is földművelőként, sokkal inkább kétkezi munkásként dolgozott, na, vajon hol?
 
Természetesen a Zsolnay gyárban! A kiállításon unokája Pápai Balázsné fedte fel a titkot, akinek kiállított írásából szinte minden kiderül a szobor „modelljéről”. Fehér János 1891. szeptember 27-én született Szigetváron, és egyedi bajsza már fiatal korában megvolt. A Zsolnay Porcelángyárban formaöntőként dolgozott 36 évig, onnan is ment nyugdíjba. A szobron látható mellény és tarisznya sem kitaláció, a szobrász azt formázta meg amit látott. Fehér János nem csak dolgozott, hanem családjával ott is lakott a gyár területén, egy szoba-konyhás szolgálati lakásban. 1977. február 27-én, 86 évesen hunyt el.
Aki elzarándokol a Széchenyi téri intézménybe november 26-ig, az további történeteket is olvashat az igazi Szalonnázó parasztról, sőt olyan Zsolnay csodákat is megnézhet, amik ezidáig háztartások zugaiban rejtőztek.
Az Eozin Magazin oldalán egy kis ízelítő is található a kiállításhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr223368383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása