Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

 
Azt már eddig is tudtuk, hogy Pécs tele van jobbnál jobb helyekkel, legyenek azok a városban, vagy az Európa szinten is jegyzett ökoturisztikai helyszín, a Mecsek bizonyos pontjain. Az is köztudott volt – még Magyarország határain kívül is -, hogy a város olyan helyekkel, épületekkel is büszkélkedhet, amelyek jelentősége és minősége is világszínvonalú. Most ezek a desztinációk versenyeztek a saját kategóriájukban, és örömmel jelentjük, hogy a Kodály Központ megosztott első helyezést ért el az új magyar design díj, a hg.hu internetes oldal Design Award elnevezésű díjátadóján, a Mecsek pedig a European Destinations of Excellence, röviden az EDEN „Kiemelt európai úti cél, régi értékek – új funkciók” kitüntetését nyerte el.
 
 
Alkalmi túrázóként és önjelölt természetvédő aktivistaként elmondhatom, a Mecsek megérdemli az elismerést. A hegynek minden adottsága megvolt ahhoz, hogy az EDEN idei megmérettetésének legfőbb feltételét bizosítsa, ez ebben az évben a gazdaságilag életképes turizmus volt.
A természeti értékekben bővelkedő Mecsek inkább amolyan körítés volt csak, ugyanis azon úti célokat díjazták, ahol helyi fizikai létesítményeket újítottak fel és alakítottak át olyan turisztikai látványossággá, amelyet a tágabb helyi átalakulás katalizátoraként használhatnak. Tudjuk persze, hogy ha nem lenne a Mecsek, akkor ezek a turisztikai célpontok sem léteznének, így az EDEN elismerése véleményem szerint a Mecseknek szólt leginkább.
 
 
A másik díjat már itthon osztották ki, a pécsi befutó a világszínvonalú akusztikával és hangtechnikával felszerelt, egyik EKF-es kulcsberuházás, a Kodály Központ lett. A hg.hu design-nal foglalkozó internetes oldal október 6-i díjátadóján a Kodály a badacsonytomaji Bazaltbor Laposa Pincészettel közösen léphetett a virtuális dobogóra. Hasonlóan a Mecsekhez, ha itt sem lett volna háttér, itt sem tudtak volna mit díjazni, így az épület tervezői, és építészei – név szerint: Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc, Sólyom Benedek, Rádóczy (f) László, Tolnai Zsolt István - érdemelnek egy nagy tapsot azért, hogy a hangversenyterem első lett az Építészet kategóriában.
 
Aki kizárólag a programoktól várta és várja a mai napig, hogy ettől lett kulturális főváros és a kultúra városa még ma is, azt el kell keserítsük. A kultúra nem csak a programok kavalkádja. Kultúra az is, hogy van nekünk egy világszinten elismert és most már díjat is nyert nívós koncerttermünk, hogy van itt egy Mecsek ahol megannyi lehetőség adódik a kulturált időtöltésre, és még sorolhatnánk azt a rengeteg épületet, lehetőséget, kulturális örökséget, amik Pécset azzá teszik, ami. Ha lassan is, de a fejlődés elindult, és ezt nem ekézni hanem elismerni, segíteni kell, de legfőképpen részt venni benne.

 

Szólj hozzá!

Címkék: díj

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr293291470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása