Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
Idén szeptember 15. és 25. között rendezik meg a régió legnagyobb múltú, Örökség Fesztivál - Pécsi Napok címet viselő összművészeti rendezvénysorozatát. A rendezvényen a hagyományokhoz hűen kiemelt szerephez jutnak a városban élő nemzetiségek, és nem lesz hiány a klasszikus, könnyű- és népzenei koncertekben, valamint a családi programokban sem.
 
Az eseménysorozatról szeptember 8-án tartottak a Dominikánus Házban sajtótájékoztatót. Laknerné Brückler Andrea, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója elmondta: hatalmas érdemnek tartja, hogy az immár 21. alkalommal megrendezett fesztivál előkészítéséhez és lebonyolításához munkatársaiban megvan a szükséges szaktudás, erő, elszántság, illetve a szervezeti-intézményi háttér is biztos lábakon áll.
 
Az Örökség Fesztivál - Pécsi Napok legfőbb célja a kulturális örökség bemutatása és átadása, valamint ugyancsak nagyon fontos feladat a nemzedékek egymáshoz való közelítése is. Szeptember 15-25. között 86 programot kínálnak a szervezők. A 29 programhelyszín sorában a Kodály Központ 3 koncertnek ad otthont: a világszínvonalú akusztikával rendelkező intézményben szeptember 19-én a Hot Jazz Band lép fel, szeptember 24-én a XV. Európai Bordalfesztivál gálaestje teremt felejthetetlen hangulatot, szeptember 25-én pedig a Kaláka együttes Kányádi-dalaiban gyönyörködhetünk. Az esten maga Kányádi Sándor is jelen lesz.
 
A szervezők arra is odafigyeltek, hogy nemcsak a belváros, hanem más kerületekben élők is nagyszerű programokon keresztül részesüljenek a fesztiváli hangulatból, szeptember 18-án például az Apáczai Nevelési Központban lép fel Palcsó Tamás.
 
 
A hagyományos fesztiválok esetében mindig kiemelt figyelem irányul az újdonságokra. Nos, ebben idén sem lesz hiány, ugyanis 2011. szeptember 24-én veszi kezdetét és október 9-ig tart majd az I. Pécsi Kesztyűfesztivál, amelynek ötletét a 150 éves pécsi kesztyűgyártás adta. A színes eseménysorozaton egyaránt lesz családi vetélkedő, pécsi kesztyűkészítési verseny, divatbemutató, utcabál és fotókiállítás, valamint fellép a Vivat Bacchus együttes is.
 
Az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok programjában a nemzetiségek hagyományos napjai (horvát nap, roma nap, német nap, litván napok) idén kiegészülnek a határon túli magyarok fesztiváljával, amelyen remek népzenei koncerteket és néptánc előadásokat csodálhatunk meg.
 
A nemzetiségi programok közül kiemelkedik az „Isten hozott, kedves vendég!” című – immár 15. alkalommal megrendezett – nemzetközi horvát fesztivál szeptember 17-én. Ezúttal a felvonulás – a hagyományokkal ellentétben – a Ferencesek templomától indul a Szent István tér felé a szökőkútig, ahol nemcsak hangulatos zenélésnek örvendhet a nagyérdemű, hanem kedvére kólózhat is. A sajátos „térfoglalás” után a vendégszereplő horvát csoportok a Dóm téren a színpadon, majd este – immár a Tanaccal együtt – az Ifjúsági Házban lépnek fel.
 
 
Somlyai Jolán, a Pécsi Kulturális Központ szervezési osztályvezetője kifejtette, hogy az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok fő célját (a szellemi és épített örökség bemutatását) a legjobban a Kulturális Örökség Napjai szolgálják. A Cella Septichora Látogatóközpont ekkor három programmal jelentkezik: ingyenesen látogathatók lesznek a pécsi világörökségi helyszínek, valamint a Zsolnay Mauzóleum. Szeptember 17-én a szőlő, mint Pécs történetének egyik ősi szimbóluma áll majd a középpontban. Aznap ugyanis dr. Majdán János történész tart előadást a Művészetek és Irodalom Házában, majd a részvevők egy várostörténeti séta keretében olyan helyszíneket látogatnak meg, ahol a szőlőmotívum feltűnik. A program a Vylyan Pincészet interaktív sajt- és borkóstolójával zárul.
 
Szüreti idény lévén természetesen ebben az évben is a fesztivál szerves részét képezi a Bor és Dal Ünnepe a XV. Európai Bordalfesztivállal, ahol a vidám bordalműsorok, pincekoncertek és szüreti felvonulás mellett szeptember 24-én a Kodály Központ a kiváló villányi nedűk prémium bormustrájának és a gálaestnek ad otthont. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy, főszervező elmondta, még sosem volt példa a villányi borászatok ilyen szintű együttes bemutatkozására, ráadásul a gazdák a mustra bevételét a bordalfesztivál anyagi bázisát biztosító alapítvány javára ajánlották fel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr43226187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása