Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

Egy szinte egyedülálló zenei egymásra találás eredményét hallgathatják meg azok, akik ellátogatnak a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Klezmer Band szeptember 16-án 19:30 órakor kezdődő közös koncertjére a Kodály Központba.
Az est legfőbb különlegessége az előadott művek sokszínűségén túl - melyek a Kárpát-medence népeinek gazdag zenei kultúráját jelképezik és közös üzenetük, hogy átlépve a fizikai határokat a zene nyelvén hirdessék a kultúrák és szellemiségek színes egységét -, egy ősbemutató helyszíne is lesz a Kodály Központ legmodernebb technológiával felszerelt hangversenyterme. A két zenekar közösen adja elő Jávori Ferenc Emlékek, álmok – Munkácsi kincseim címet viselő, kamarazenekarra és zongorára komponált darabját, melyet a nagyérdemű most hallhat először. Ráadásul, kihasználva a Kodály Központ nagytermének páratlan akusztikáját, a koncert minden egyes tétele hangosítás nélkül szólal majd meg, az országban először és utoljára, ugyanis a soron következő budapesti koncert már hangosítással lesz hallható.
 
 
Az említett Jávori mű mellett műsorra kerül Liszt Ferenc – Wolf Péter: 2. Magyar rapszódia, Bartók Béla: Este a székelyeknél, Román népi táncok, No.1., Weiner Leó: Divertimento op. 20. és Jávori Ferenc: Klezmer szvit című műve is.
A két zenekar összefonódása egészen 1999-ig nyúlik vissza, amikor is a kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődésben, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Így született meg az este folyamán is hallható Klezmer Szvit, melyet azóta minden évben újabb és újabb tételekkel bővítve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadnak.
A garantált zenei élményen túl azért is megéri ellátogatni a 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet viselő város világszínvonalú hangversenytermében tartandó akusztikus koncertre, mert a fővárosi 6900-14900 forintos jegyárakkal szemben itt mindössze 2900 és 3500 forintba kerülnek a jegyek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr523212999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása