Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
Újszerű és érdekes helyszín a pécsi képzőművészeti életben a SZOBA. A puritán és egyszerű elnevezés egy belvárosi lakásból kialakított teret takar, a lakásgaléria kávézóval és közösségi térrel egészül ki. Nos, itt csodálhatók meg Lovas Anna képei, festményei, amelyeket egy esti belvárosi séta alkalmával érdemes szemügyre venni.
 
 
Persze ki-ki maga eldöntheti, hogy milyen sorrendben és módszerrel nézi végig az Arcok és nyomok című tárlatot, de talán érdemes a legbelső – talán a legintimebb befogadást lehetővé tevő – szobából elindulni. Azonnal feltűnik, hogy Lovas Anna (alias Nusi) esetében „mindennek mértéke az ember”. Az alkotó nem tanult iskolai képzésben képzőművészetet, bár egy rövidebb ideig járt a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolába.
 
 
A huszonéves lány korábban grafológiai tanulmányokat végzett, és jelenleg foglalkozik jógával, holisztikus gyógyítással is, hiszen elsősorban az emberi lélek és az érzelmek megnyilvánulásai foglalkoztatják. Szülei Lovas Pál és Uhrik Dóra balettművészek, féltestvére Kamarás Iván színművész, így igazán inspiratív környezetben nőtt fel, elmondása szerint csak előnye származott abból, hogy rokonai között több közismert ember is akad.
 
 
Három évig élt külföldön is, ez nagyon sokat jelentett neki a felnőtté válásban, kissé keményebb, határozottabb ember lett.
Témaválasztása két tőből fakad: egyrészt ismerősei számos alkalommal kérik meg arra, hogy portrét készítsen róluk, másrészt ihlettől vezérelt állapot motiválja az önkifejezésre. Előfordul az is, hogy egy olyan művész miatt ragad ecsetet, aki nagy hatást gyakorol rá.
 
„Az anyagok és technikák terén kísérletező időszakomat élem. Eddig papírra rajzoltam grafittal, illetve különböző ceruzákkal, fekete-fehéren és színesen, régebben festettem temperával, idéntől pedig vászonra olajjal. Az anyagok sorát a füzet, a vászon és a fotópapír egészíti ki. Mindezt kísérletnek tekintem, hiszen amit létrehozok, még sok kívánnivalót hagy maga után, éppen ezért megfogadom a szakmai kritikákat, észrevételeket”.
 
 
Az Arcok és nyomok című kiállításon megtekinthető legtöbb mű 2010-ben és 2011-ben készült, egy 1998-as temperát és egy 2004-es füzetrajzot leszámítva. A tárlaton bepillantást nyerhetünk Nusi sajátos alkotói világába és egy kicsit talán a személyiségébe is. A portrék sorában a kedves és inspirációt jelentő ismerősök közül feltűnik többek között Rácz Lív, Bodó Márton, emellett olyan hírességek is, mint Jimi Hendrix vagy Frida Kahlo.
 
 
Jelenleg készülőfélben van Anna névjegykártyája, amelyen neve alatt nem szerepel majd foglalkozás, hiszen maga a kis papírdarab minden négyzetcentimétere árulkodó lesz ilyen szempontból is.

 

 

1 komment

Címkék: művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr13162130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampec 2011.08.18. 11:19:34

nekem nagyon tetszenek ezek a képek :)
süti beállítások módosítása