Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
Nem tudom megállni, hogy ne írjak a blogra kívánkozó új lakásunkról, melybe múlt héten költöztünk kis családommal. A lakás maga nem is releváns a témát tekintve, ellenben az udvart a Kálvária utcától elválasztó, kézzel megérinthető pécsi városfal közvetlen közelsége és több száz éves múltja nem engedi, hogy szótlanul menjünk el mellette.
A helyszín konkrétan a Papnövelde utca, ahol egy monstre, az előző rendszerben épült, dobozszerű társasház hátsó udvarában áll egy nem kis emelkedőn megközelíthető régi villaépület, amit valamikor megfeleztek és két lakást alakítottak ki benne. Van hozzájuk udvar elöl, meg hátul is, a hozzá tartozó várfallal, plusz panorámás kilátás a környező, fényképekre kívánkozó háztetőkre, a Keltaur-szoborra, a Havihegyi kápolnára, satöbbi, satöbbi. Nos, ebbe sikerült belefutnunk, de nézzük meg, hogy miért is jelentős képződmény a pécsi városfal.
 
 
Nem sok olyan épen megmaradt városfal található az országban mint a tatárjárás idején épült pécsi, szabálytalan négyszög alaprajzú terméskő építmény. A Kálvária út és az Aradi vértanúk útja teljes hosszán húzódó szakasz a városfal leghosszabb egyben megmaradt része, melynek folytatása a Barbakán bástya és környéke, illetve a Citrom utcai gyilokjáró is. A városban néhol még fellelhetők darabok a falból, de a leglátványosabbak ezek a részek. A Klimó György utca, Rákóczi út, Felsőmalom utca, Kálvária út, Aradi vértanúk útja által határolt területet védte régen a városfal, bejutni pedig négy kapun lehetett, a négy égtáj irányából.
 
 
Jelentősége egészen a törökök kivonulásáig volt. Ezt követően, nem hogy fontosságát veszítette el, hanem szinte gazdája sem volt a városfalnak, így jelentős pusztulásnak indult. A 19. században a városkapukat is megszüntették. A hanyatlás egészen az 1970-es évekig tartott, amikor is ráébredtek a fal turisztikai jelentőségére, értékére, és elkezdték felújítani.
 
Dobj egy lájkot ha tetszett a cikk és a blog:

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr923139598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.08.16. 05:03:34

Bocs',hogy nem szorosan a témához kapcsolódik a gondolatom. Jutott eszembe, hogy már aug.16-a van(!)és szívesen "hallanék" arról, hogy történt-e valami előrehaladás ez ügyben ? (alagút)
bama.hu/baranya/kozelet/hol-a-jeg-hol-a-viz-bontja-az-alagutat-353065
süti beállítások módosítása