Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

 

Úgy tűnik sokakat érdekel, hogy Pécsett, a kultúra városában mi újság a sokáig fénykorát élő, de mostanára kissé megkopott elektronikus zenei élettel. Bodoo-val készült interjúnk első része rekordszámú látogatót hozott a blogra, amiért egyrészről nagyon hálásak vagyunk, másrészről pedig rávilágít a téma aktualitására, illetve arra, hogy a szándék még valahol fellelhető a közönség részéről, de valahol porszem került a gépezetbe.
A helyzet mondhatni nem túl szerencsés, de ahogy Amy Winehouse után is van élet, Pécsett is kizárólag tetszhalott állapotát mutatja az elektro szcéna, és a megoldás sem megoldhatatlan. Hogy mi az? Bodoo mindjárt megmondja, de előbb rádióról, tömegről, dubstepről és egyéb nyalánkságokról diskurálunk (aki lemaradt volna az első részről, az itt olvashatja).
 
Rádió. A legendás Tilos Rádióban már te is zenélsz időnként (vagy rendszeresen?). Hogyan tud egy rádió segítsége, társa lenni a DJ-nek?
 
Rendszeresen, nagy örömömre. Haze műsorában a Nahátban havi egyszer biztos feltűnök. A Tilos Rádió máig az egyik kedvenc pultom. 1998-ban hívott először Shuriken (Vályi Gábor), amikor megismerkedtem vele a remete réti Millenium partin, akkori műsorába a Telibeviszonzott Vágyakozásba. Vasárnap reggel 6-tól 10-ig. Nem is aludtam előtte, s az első pár lemezt remegő kézzel tettem fel. Ott ismerkedtem meg sok kedves emberrel, Erik Sumo is ott pakolgatott, Káosz Kapitány, Leengum, Naga, megannyi tiszteletre méltó ember, akik közt jó helyen éreztem magam. Inspirálva. Sok sikeres csapat nőtt ki onnan. A rádió, mint médium hatalmas lehetőség egy DJ-nek. A történelem is ezt igazolja, a DJ-k magukból a rádiókból nőttek ki. Sokat lehetne erről mesélni. A rádió mindig a legintimebb közeg, ahol a stúdió csendje és rendje, a technika adta lehetőség közege megágyaz mindannak a jónak, ami egy rádióban történik. Nincs közönség körülötted, nem látod őket, de lehet, hogy több ezren hallgatnak. Az internet óta pedig lehet, hogy mégtöbben. Csak kérdezd meg szüleink korosztályát mit jelentett nekik a Szabad Európa. Embereknek akik zenében mozognak, a rádió (volt) a mindenük... most az internet előtti időkről beszélek leginkább, amikor nem volt fent minden a youtube-on. Akkoriban, ha volt egy rádió, amit be tudtál hangolni, és elcsíptél egy jó műsort, azt onnantól remegő fülekkel vártad hétről hétre. Brazília északi sávjában például az ötvenes évektől be lehet fogni pár jamaikai rádió frekvenciáját, ami egyből egy komoly rasta kolóniát nevelt az évtizedek alatt. Brazilok, raszták de keresztények, szóval nem biztos hogy egyértelmű, és a sambát keverik a reagge-vel. Képzeld csak el, mennyi ilyen történet van még, mennyi új dolog születhetett annak köszönhetően, hogy a rádióadások finom rezgése akár rövidhullámon eljutott határokon túlra, a zene nyelvén. A mai napig egy élmény befogni a Periszkóp Rádiót és elcsípni rajta valami még eddig nem hallottat. Sose feledem amikor a bátyámékkal pár éve, Bosznia egyetlen tengerparti kis városában éjjel a tengert nézve befogtunk egy sercegő olasz rádiót, ahol a legjobb calipso szólt. Akkor egynek éreztük magunkat az egész Földdel. És szerencsének hogy itt lehetünk.
Természetesen a kereskedelmi rádiók legtöbbjére ez nem igaz, azok vágóhidak, ahol az olcsó popzene vérszaga terjeng.:)
 
 
Tömeg. Lerágott csont, de a véleményedre kíváncsiak vagyunk. A West-Balkánban történt események hatottak a műfajra, a szcénára, és ha igen hogyan, vannak-e tapasztalataid?
 
Biztos hatottak, van egy nagyon jó Palotai interjú a quarton ez ügyben. Nehéz lehet így elveszíteni valakidet. Diszkóbalesetek voltak, vannak és lesznek is. Sajnálatos, de elkerülhetetlen ha túlzottan megnő a hype. Mindenhol vannak balesetek, az utakon a legtöbb, mégse tiltják be az autózást, vagy az útépítést. Hiába egy közveszélyes rendszer, attól még megy, mert túl sok érdek van benne. Ilyen az egész rendszer, a monetáris, a szociális, a politikai stb. rendszerünk. Több sebből vérzik, rengeteg áldozata van, mégis működik. Illetve már nem úgy működik, mint ahogy azt szeretnék, mert a tömeg szépen lassan lázadni kezd. Egy két rendszer működne az eredeti elképzelés szerint, de amióta te meg én megszülettünk, már megduplázódott a föld lakossága. Ekkora mértékben és ilyen egyenlőtlenségben nem működik már. Tömeg van, és ez egymás eltiprásához vezet előbb utóbb. Elkerülhetetlen. És természetes. Nem baj, hanem ez van. Csak remélem hogy civilizációnk ezen közelgő és elkerülhetetlen változásán minél kevesebb szenvedéssel esik túl. Ébernek kell lennünk.
Pécsett ezért is jó lenni, itt nincs tömeg és lehet befelé vagy egy kicsit jobban egymásra is figyelni. Még tanulom.
 
 
Aktuál. Ehhez a kérdéshez kapcsolódóan: hogy viszonyulsz a legújabb elektro őrülethez a dubstephez, szerinted meddig tart ez és lehet-e belőle maradandó műfaj?
 
Szerencsére nem túl új, ezt onnan is lehet tudni hogy kommercializálódott és még félre is nevezik. Az aktuálról keveset hallasz itthon, mert még nem ért el ide. Magyarországon erős kilencvenes évek van még, mondjuk az átlagkultúra szintjén, legyen az divat vagy zene. Vannak szegmensek, ahol bevillan az igazi aktualitás, már ha erre szükség van. De itthon nincs sok szükség rá, mi egy kicsit a múltba révedő, identitását kereső, a múlt sebeit klóros vízzel mosogató nemzet vagyunk, s nem tudjuk merre menjünk. Engedelmeskedünk, de azért ha nagyon kell, együtt vonulunk. Egy langyos nemzeti állag…
Ja igen, a dubstep. Szeretjük. Szeretjük keverni rokonstílusokkal, techstep, garage, bassline, UK funky, és a többi, így kerek a világ. Sok mélynyomó kell hozzá, és ha van sok mélynyomó, akkor lehet a kezdeni a dub zenével ami után eljutunk a dubstepig, ami sok embernek idegesítő csattogás, míg másoknak az élet.
 
Jövő. Tavaly volt a Pécsi Est Caféban a pécsi elektronikus zene 15 éves születésnapi bulija, ami a fellépők száma miatt 2 napos volt. Még mindig van bőven DJ, de élet meg sehol. Meglátásod szerint hogy alakul, vagy mi lehet elektronikus zene lokális és globális jövője?
 
Lokálisan egy dolog hiányzik: egy-két jó klub. A közönség megvan, a nyitottság is, de olyan méltó hely, ahova együtt járhatna az underground, színvonalasan, rendőrség nélkül, olyan nincs.
De sajnos nem ez a kérdés most, az elektronikus zene majd lesz valahogy. Amíg áram van, elektronikus zene is van. Ha jön egy napvihar, nem lesz elektronikus zene egy ideig. Nem tudjuk mi fog történni, én sem találgatok. Zene mindig lesz. A fekete lyukak is zenélnek. De mi lesz az emberiséggel és az élettel a Földön
Az életet az emberek keltik egy kultúrában, ha jókedv van és napfény, vagy csak megfelelő életerő, megfelelő rezgésszám, akkor van élet. Ha nincs, akkor az nem a DJ-ktől függ. Ez az emberek személyes feladata, hogy élettel teli közeget hozzanak létre maguk körül. Pécsett volt élet, aztán most úgy nézem nincs sok. Hogy miért, biztos egy összefüggő folyamat, olyan része, amikor túl sok a regulázás és kevés a pénz. Eltűnt a punk. Berlinben például nagyon sok élet van, mert megfelelő kvalitású és összetételű embercsoport lakja, nincs annyi elnyomó politika, van viszont tér, lehetőség és punk. És sokfajta ember. Ez adja a esszenciáját sok igen jó helynek, ahol élet van. Hogy nem egy faj lakja, hanem a föld lakosainak színes sokasága. És így a tömeg sem olyan elviselhetetlen, hanem egy boldog hangyavár. Egy táncoló erőd, ahol nincsenek ostoba szabályok amiktől azt hiszik az emberek hogy hülyének nézik őket. Nem akarok prédikálni, de nem szabad hagyni hogy hülyére vegyék az embert. Szerencsére minden tudás elérhető amire ember születhet, sőt még több is talán. Ez a jó hír.
 
Bodoo mixeit megtalálod a mixcloud-on, róla illetve tőle pedig olvasgathatsz és nézegethetsz.
 
Legközelebb Szab, cOp vagy a Space Inhalerz véleményezi a témát, de hogy melyikük, az legyen meglepetés. Sőt Kovács Balázs, alias XRC, a Periszkóp Rádió alapítója is jelezte szándékát, hogy megszólalna az ügyben, amit örömmel fogadtunk. Hamarosan jelentkezünk...
 
Dobj egy lájkot ha tetszett a cikk és a blog:

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr893095303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.07.26. 05:51:21

Bár beírtam a facebook oldalra is,- megismételném itt is,- ( esetleg a fiatalabbaknak)
www.echopecs.hu/index.php?id=673
www.echopecs.hu/index.php?id=926
Derűs napot ! és Jókat ! :-)
süti beállítások módosítása