Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed
 
A művészi és a befogadói oldal egy meglehetősen új, eddig még nem tapasztalt szimbiózisa látható a Király utcában, amelyben az elkészült köztéri műalkotás – esetünkben egy szoborszerű emlékmű, pontosabban a város Budai kapujának újraépített maradványa – egyrészt egy arc- és név nélküli kapocs a művész és a közönség között, másrészt egy mindig változó műalkotás, melyet kitalálója nagy valószínűséggel nem így álmodott meg. Ennek ellenére a dolog egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
 
 
Egy-két hete még csak néhány macskakő hiányzott a Király utca Lyceum és Felsőmalom utca közé eső részén, közvetlenül a Budai-kapu emlékmű lábánál. A kötőanyagra fittyet hányó, önálló életre kelő kockák azonban nem egy-egy háztartás ajtókitámasztóiként élik tovább életüket, és nem is egy TV-székház ostromra lettek betárazva, hanem gondos kezek, bízva a kivitelező garanciális javítási szándékában a tátongó lyuk melletti Budai-kapu emlékműre helyezték azokat. A kövek mintha megérezték volna a változás szelét, egymás után lazultak meg, mindegyik az emlékműre kívánkozott. Mostanra már csaknem egy négyzetméternyi kocka díszeleg eredeti helyétől nem messze. A szoborépítés-e nyilvános és egyedi változatából tendencia lett, az arra járók önkéntelenül is vetnek egy pillantást a perpetuum mobile kőrakásra, van, aki továbbépíti, és egyre többen tekintik ezt Pécs új nevezetességének: ottjártamkor nem én voltam az egyetlen, aki fényképezett.
 
 
Dobj egy lájkot ha tetszett a cikk és a blog:

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr143069176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampec 2011.07.15. 12:32:45

Megjegyzem, hogy kb. minden második nap látok ott autót-teherautót keresztül hajtani, szlalomozva a terepakadályok között a gyalogosokat leszorítva. Vajon mikor zárják le végre teljesen a Király utca sétáló részét a gépjárművektől, vagy legalább ezt a részt, amit nyilván nem arra terveztek, hogy akár több tonnás autók menjenek végig rajta? Simán kimozdíthatja a gyalogosoknak szánt kockakövet egy ilyen autó, aztán ha egyszer elkezdődött a folyamat, ez lesz a vége :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.16. 10:20:20

@Kampec: Az üzletekbe valahogy oda kell jutnia az árunak. Mondjuk ha jól emlékszem, van olyan rendelet a Király és a Citrom utcára, hogy csak reggel lehet oda árut szállítani...

Amúgy csak nekem erőltetett, hogy már minden közösségi?
süti beállítások módosítása