Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

orfeszt_guixot.jpg

Még itt-ott hallani a negyedben a Szamárfül Családi Fesztivál gyerekzajának visszhangját, de máris itt van a folytatás. Igaz ez még nem a beígért havi egy Szamárfül nap egyike, hanem az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok, ahol már az első hétvégén rengeteg program kényezteti a gyerekeket és családokat.

Az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok talán legizgalmasabb, interaktív és kipróbálható játékokból álló kiállítása a katalán Guixot de 8 egyensúlyozó játékszobrai. Az ócskaságokból, eredeti feladatukat ellátni már alkalmatlan tárgyakból – golyók, csövek, láncdarabok, tárcsák, csapágyak, biciklikerekek... – készült játékok mindegyike egy-egy rejtvény, kirakójáték. Ha pedig a játékos ügyes, és megtalálja az egyensúlyt – merthogy ez a feladatok lényege –, a szobor megjutalmazza.

Másik személyes kedvencem az Elektronikai bütykölde, amelyen a PTE Művészeti Karán működő Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet munkatársai segítségével hangzó- és mozgóeszközöket lehet építeni, megszólaltatni egyszerű alkatrészekből, működő eszközök darabjainak felhasználásával. Ide háttértudás nem szükséges, érdeklődés és kísérletező kedv viszont annál inkább!

orfeszt_gyerekjatszo.jpg

A Boltok utcájában szuper gyerekjátszó várja a csöppöket. Őszi népszokások, gyermekjátékok (párválasztók, fogócskák, kiszámolók), a különböző tájegységek néptánc-motívumainak elsajátítása, mindezek hagyományos erdélyi felállású zenekar kíséretében. Pihenésképpen kézműveskedni is lehet.

A Bóbita Bábszínház szabadtéri színpada most is kötelező programhelyszín lesz. A VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennále Gyerekszínházi Előadások kategóriájának fesztiváldíjas előadását, a Bódog és Szomorillát adja elő a Hepp Trupp kétszemélyes társulat. Aztán lesz olyan interaktív zenei gyerekműsor, ahol a gyerekek különböző ütőhangszerekkel ismerkedhetnek és be is szállhatnak a közös zenélésbe, miközben énekelnek és táncolnak. A váci Katáng zenekar is itt játsza gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek szóló dalait, melyek a magyar irodalom jeles költőinek verseire íródtak.

orfeszt_macivarras.jpg

A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ gyermekei Ken Ludwig: Káprázatos Kisasszonyok című művével készülnek, amit majd az E78-ban lehet megnézni. A Magyar Társasjáték Egyesület foglalkozásain az Apostolos teremben napjaink modern társasait lehet kipróbálni. A Cellux Csoport foglalkozásain bárki elsajátíthatja azt, hogy hogyan készíthetők használati tárgyak hulladékból. Az Örökség Fesztiválhoz kapcsolódóan a helyi értékek, különlegességek felkutatására fókuszálnak a résztvevők, Pécshez kapcsolódó szuveníreket (híres pécsi épületek, ékszerek, kitűzők, hűtőmágnesek), különbőző kötészeti technikákkal pedig pécsi füzeteket készítenek. A Bendegúz-Gyermekzug JátsszMa! itthon kevésbé ismert, az egész család számára ajánlott fejlesztő és társasjátékokkal érkezik. Lesz macivarrás is Ferencesek utcai Brummogda jóvoltából, ami erre a napra a Zsolnay Negyedbe költözik. Az E.ON támogatásával létrejött kreatív játszóházakban energiakaland, játékkuckó és használati tárgyak készítése várja az ifjakat az újrahasznosítás jegyében a Közelítés Egyesülettel.

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr754756607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása