Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. Eozin Blog RSS Feed

Van egy pincészet Villányban, ahol rájöttek, hogy a grafikusoktól és reklámstúdióktól általában csillagászati összegekért cserébe kapott sokszor semmi újat nem tartalmazó tervek helyett inkább a fiatalokat dolgoztatják. A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészetnél a cél elsősorban nem a költséghatékonyság – noha egy kívülálló számára nagyon olyan szaga van a dolgonak –, sokkal inkább a feltörekvő művészek támogatása, és a legfrissebb grafikai irányzatok megtalálása. Ennek bizonyítására a pincészet minden évben pályázat útján keresi az aktuális Bogyólé címkéjének tervezőjét. Idén sem volt ez másképp, október 11-én kiderült kit választottak.
 
Pályaművek a horizontális kiállítótérben
 
A PTE Művészeti Kar Zsolnay Negyedben lévő új épülete már szeptember eleje óta megtelt élettel, a kiállítással egybekötött eredményhirdetésre is ide voltam hivatalos. Ugyanis a Vylyan a Művészeti Karral és a Pécsi Művészeti Gimnáziummal karöltve írta ki a pályázatot, természetesen az iskolák növendékei számára. A Basamalom utcai tátott szájat szimbolizáló bejárat feletti, a két épületet átkötő zárt híd volt a kiállítás tere, amiről érkezésem pillanatában azt hittem, hogy még rendezés alatt van, de a földre helyezett pályaművek szakszerű és geometrikus elrendezéséből, no meg a népes tömegből rögtön rájöttem, hogy a kiállítótérrel még nem rendelkező kar itt rendezett be magának egy átmeneti galériát. A terveket és grafikákat libasorban nézegető – mert máshogy nem nagyon lehetett –, műértő közönség egyfajta rendezettséget adott az amúgy kiállításokra oly jellemző kellemesen kaotikus helyzettel szemben.
 
A győztesek és munkáik a palackokon
 
A megnyitón Gerendy Jenő egyetemi docens, tervezőgrafikus és Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója méltatta a jövő generációját, sőt Mónika olyannyira beleélte magát mondandójába, hogy amikor azt bizonygatta, hogy Kútvölgyi-Szabó Áron miért csak a második helyet kapta, el is szólta magát, és mintegy akaratlanul felkonferálta a dobogó legfelső fokára Vidákovich Sámuelt egy vicces „basszus” kíséretében. Mindenesetre feldobta a megnyitót, az addig csak bámészkodó tömeg egyből felébredt. És ha már itt tartunk a harmadik helyezett Szorre Szandrát se hagyjuk ki a felsorolásból.
 
A dobogó balról jobbra: Kútvölgyi-Szabó Áron a második, Vidákovich Sámuel az első és Szorre Szandra a harmadik helyezett
 
Sámuel győztes pályamunkájával bárki találkozhat majd a boltok polcain, ugyanis húszezer palack Bogyólét fog díszíteni. Persze a nyertes otthon is kóstolgathatja a nedűt, két nagy karton üti a markát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eozin.blog.hu/api/trackback/id/tr833295188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása